Am auzit cu toții despre valoarea pe care o stimă de sine ridicată o aduce unei persoane, spre deosebire de neajunsurile pe care le poți avea dacă experimentezi o stimă de sine scăzută. Tu cum îți ajuți copilul să aibă o stimă de sine ridicată?
Eu am o stimă de sine ridicată, poate chiar prea ridicată ar zice unii. Însă nu a fost în totdeauna așa. Mi-aduc aminte că pe la 12 ani în loc să ies afară cu gașca, stăteam pe balcon și mă uitam la ei. Mi se părea că toți o plac pe sora mea și nimeni pe mine și preferam să nu mai particip la activități ca să nu mă mai simt exclusă.
Pe la aceeași vârstă credeam că sunt grasă. Am fost plinuță când eram mică și toți râdeau de mine și îmi spuneau tot felul de porecle adorabile pentru ei, chinuitoare pentru mine. Ascundeam mâncarea la masă ca să nu vadă bunica că nu mănânc. Mă îmbrăcam numai în pantaloni.
Încă nu știu să pronunț litera ”R„. La școală am reușit să păcălesc logopedul, însă acasă toți știau că sunt rrâită și făceau glume. Îi uram. Încă mă enervez când cineva face vreun comentariu pe tema asta, chiar dacă zice ”ce accent fain ai”. Cam atât de de pe la 12 ani, dacă își mai aduce mama aminte o invit să scrie! Tare mi-ar fi prins bine un atelier despre ce înseamnă stima de sine mai ales despre încrederea în corpul meu.
Ce este stima de sine? Iată câteva explicații:
- Cum ne apreciem pe noi înșine, ce valoare ne dăm.
- Atitudinea noastră față de noi, cât de mulțumiți suntem cu genul de persoană care suntem.
- Abilitatea noastră de a gestiona situații dificile.
- Încrederea pe care o avem în propriile puteri.
- Care credem că ne este locul și rolul în grupurile de prieteni și comunitățile din care facem parte, cum ne comparăm cu cei din jur și cum interacționăm cu ei.
Stima de sine ridicată
O stimă de sine ridicată se caracterizează prin faptul că suntem mulțumiți cu cine suntem. Persoanele cu o stimă de sine ridicată iau decizii cu ușurință, nu le e rușine să iasă în evidență le este ușor să aibă succes.
Stima de sine scăzută
Stima de sine scăzută descrie situația în care nu ne apreciem la adevărata noastră valoare. Ne simțim neajutorați și avem sentimentul că nu suntem responsbili de viața noastră, mergând până la a-i învinovății pe alții pentru ce ni se întâmplă. Cei care experimentează o stimă de sine scăzută au șanse mai mici să își atingă potențialul în viață.
Neajunsurile unei stime de sine scăzute
- Când stima de sine e scăzută, de cele mai multe ori nu observăm reușitele pe care le avem și ratăm oportunitatea de a ne bucura de ele.
- Stima de sine scăzută ne poate da sentimentul că nu aparținem nici unei comunități, nimeni nu ne vrea, ținând la distanță pe toată lumea.
- Ne facem să renunțăm la personalitatea noastră și să adoptăm stereotipuri de comportament.
- Simțim că nu putem face față provocărilor vieții și simțim că suntem ratați.
- Poate conduce la depresie, comportament distructiv, alimentație neechilibrată, consum excesiv de alcool/droguri.
Putem să dezvoltăm stima de sine?
Stima de sine se dezvoltă în copilărie. Ea se poate îmbunătăți și pe parcursul vieții cu exerciții de conștientizare. Ca orice lucru care este deprins greșit din copilărie, este nevoie de multă muncă și perseverență pentru a corecta deprinderile care nu ne ajută în viața de adult. Stima de sine este esența felului în care ne comportăm și acționăm, a felului în care luăm decizii și ne creăm un drum în viață. De aceea o stimă de sine crescută, respectiv dezvoltarea stimei de sine, reprezintă o calitate esențială în viață.
Despre tehnici și jocuri voi vorbi în următoarea postare. Până atunci vă invit să vă înscrieți copiii la atelierele Cursuri pentru viață, pentru a pune bazele unei dezvoltări sănătoase. Programul îl găsiți aici.
Abonați-vă la newsletter și urmăriți-ne pe Facebook https://www.facebook.com/cursuripentruviata/ pentru a afla mai multe despre evenimentele organizate de Asociația cursuri pentru viață cât și alte idei utile despre cum să ne antrenăm calitățile.