Participarea împreună cu alți copii la aceste jocuri de grup, îi ajută să înțeleagă că că nu sunt singurii care se îndoiesc de ei, care sunt nemulțumiți cu felul în care li se schimbă corpul, care au întrebări cu privire la corpul lor sau neclarități cu privire la valorile în care să creadă. Ei caută să găsească rolul pe care îl au în grupul de prieteni, familie și societate. Eforturile părinților de a clarifica aceste subiecte au rezultate crescute atunci când copiii primesc confirmări și de la alți adulți, părinții altor copii care împărtășesc aceleași valori sau ”un specialist” în domeniu. Ele pot fi completate și de articole sau cărți de specialitate.
Prin cele trei activități de mai jos, vă propun să ajutați copiii să abordeze aceste subiecte și să se gândească la ceea ce le place lor. Important este să facă alegeri conștiente, să îi încurajăm să gândească, mai puțin rezultatul, care poate fi diferit la fiecare persoană. Ei intuiesc ascultând răspunsurile din grup, ce este acceptabil din punct de vedere social și ce nu.
Fete sau băieți?
Scopul acestui joc este de a atrage atenția participanților, că multe dintre modelele pe care comunitatea le folosește în educație și viață, nu mai sunt valabile pentru zilele noastre.
Fetele scriu într-o parte toate sporturile la care cred că sunt mai pricepute decât băieții și băieții scriu într-o parte toate sporturile la care sunt mai pricepuți decât fetele.
Discuție liberă despre alegerile făcute – ”Fetele într-adevăr nu sunt pricepute la fotbal? Eu știu tări unde sunt mai multe femei decât bărbați care practică acest sport.”, care poate duce la concluzia că atât fetele cât și băieții pot alege să practice orice sport le face plăcere. Nu există ”sporturi de fete” sau ”sporturi de băieți”.
Puteți găsi împreună răspunsuri și la întrebarea: Au oamenii șanse egale în toate aspectele vieții? Cu referire la lungimea părului, culoarea pielii, dacă ești băiat sau fată, greutatea corporală etc.
Visuri cu celebrități
Scopul acestui joc este de a sublinia calitățile pe care le are fiecare participant și de a observa neajunsurile unei vieți de ”vedetă”, astfel încât să îi încurajăm să fie mulțumiți cu și recunoscători pentru ceea ce au.
Copilul alege o vedetă care îi place și în locul căreia și-ar dori să fie, scrie numele pe un bilețel confidențial, cât și asemănările pe care le are cu vedeta și de ce i-ar place să fie ca ea. Coordonatorul adună toate bilețelele și citește numele vedetei cu voce tare. Restul grupului trebuie să ghicească cine a scris.
Discuție: Care credeți că sunt părțile negative când ești celebru?
Adevăr sau provocare
Acest joc are ca scop încurajarea gândirii independente, descoperirii valorilor și a calităților pe care le au participanții. Ei vor fi încurajați să discute și să se gândească asupra temelor propuse, datorită energiei care se creează în grup.
Adevăr
- Activitatea ta preferată cu familia
- Spunei unui copil de la atelier de ce îți place de el și ce înseamnă asta pentru tine
- Ți-ai face vreodată un tatuaj adevărat? Ce tatuaj, unde și de ce?
- Dacă un gini ți-ar da o singură dorință, care ar fi aceea?
- Ce calități are un coechipier sau o coechipieră bună?
- Spune trei lucruri care îți plac despre tine
- Ce îți place să faci cel mai mult?
- Care este serviciul pe care visezi să îl ai?
- Fă un compliment adevărat fiecărei participant din grup
- Ce calități are un prieten sau o prietenă bună?
- Ce persoană este potrivită drept model de viață?
- Ce puteri ți-ai dori să ai dacă ai fi un supererou? De ce?
Provocare
- Fă un dans nebun pentru două minute
- Inventează și spune-ne un discurs de mulțumire pentru că ai câștigat premiul la Românii au talent
- Târăște-te ca un crab
- Prefă-te că faci duș și cânți la duș
- Inventează și prezintă o reclamă pentru un produs amuzant
- Prefă-te că ești un extraterestru care tocmai a aterizat pe pământ și vede pentru prima oară lucrurile de aici
- Sforăie cum sforăie o persoană care doarme foarte adânc cu nasul înfundat
- Cântă cântecul preferat ca și cum ai fi o cântăreață de operă
Participarea împreună cu alți copii la aceste activități îi ajută să înțeleagă că nu sunt singurii care au întrebări cu privire la viață, neclarități cu privire la corpul lor sau incertitudini cu privire la locul lor în societate, familie, comunitate.
Clic pe link pentru înscriere la atelierul online Stima de sine din 8 și 9.05
Eforturile părinților de a clarifica aceste subiecte au rezultate crescute atunci când copiii primesc confirmări de la alți adulți, părinții altor copii care împărtășesc aceleași valor sau ”un specialist” în domeniu.
Invit părinții să se înscrie copii la serile de club organizate de asociația Cursuri Pentru Viață pentru a pune bazele unei dezvoltări ale stimei de sine sănătoase și a pregăti copilul pentru perioada adolescenței. Găsiți programul atelierelor pentru copii aici.
Înscrieri la telefon 0729039511 sau pe mail la coaching@oanavaideanu.com. Înscrie-te acum, locuri limitate!
Pentru a afla mai multe despre evenimentele organizate de Asociația Cursuri pentru Viață și Oana Văideanu, cât și alte idei utile despre cum să dezvoltăm abilitățile copiilor, urmăriți-ne pe Facebook – Cursuri pentru Viață. și abonați-vă la newsletter!