Știi să îți susții copilul în sport?

Un copil participă la activități sportive pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a se specializa în acel sport. Când un copil performează la potențialul lui maxim și pierde întrecerea sportivă, este dăunător pentru încrederea lui în sine și motivare să ne concentrăm asupra rezultatului și să îl blamăm. Dacă un copil joacă cum știe el mai bine și pierde, rolul nostru este să îl facem să se simtă ca un învingător.

 

Definiți succesul și eșecul corelat cu performața sportivului, nu cu victoria sau înfrângerea.

În același context, dacă un copil sau echipă joacă sub potențialul lor și câștigă, nu există motiv să îi sărbătorim ca pe niște învingători, pentru că nu au invățat nimic din acel joc sportiv, nu au progresat.

Este important pentru copii să înțeleagă diferența între victorie și succes și înfrîngere și eșec. Încurajând copiii să se concentreze doar asupra victoriei sau a înfrângerii este dăunător pe termen lung pentru că vor alege să joace doar cu parteneri mai slabi decât ei pentru a învinge mai ușor, astfel limitându-și posibilitatea de a progresa, de a avansa în tehnică și a experimenta lucruri noi.

Cum poți să faci asta? Setează împreună cu el obiective mai mici, realizabile, pe care să și le asume (adică să vină el cu propunerea care să fie). La fotbal pot să fie recuperări, sau pase de gol, sau driblinguri, la volei pot să fie preluări reușite sau atacuri pe drept, la tenis pot să fie servicii reușite sau forehand-uri câștigătoare. Fiecare știe ce vrea să îmbunătățească la jocul lui. Copiii încep să fie prezenți în sport la vârsta de 13-14 ani, au claritate ce își doresc și de ce practică sportul. Să puneți presiune pe ei la vârste mai mici poate cauza renunțarea la sportul respectiv.

Atitudinea copilului reflectă atitudinea părintelui!

Dacă v-am stârnit curiozitatea vă invit să descoperiți și să vă înscrieți la atelierele organizate de asociație, găsiți programul aici.

Marți,5.09 are loc prima seară de club, dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-9 ani, ”De ce emoji?” iar joi, 7.09 , prima seară de club, dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 10-12 ani, ”Culoarea furiei!”, sub umbrela inteligenței emoționale. Luna octombrie va aborda subiectul stimei de sine, noiembrie ce fac pe net și decembrie, știința corpului. Citiți mai multe despre inteligența emoțională aici.

Pentru cluburi sportive organizăm programe de dezvoltare a stimei de sine, personalizate pentru copii și antrenori. Află mai multe la tel. 0729039511 sau mailto coaching@oanavaideanu.com

Lasă un răspuns