Adolescența este cea mai importantă perioadă din viața unei persoane deoarece în această perioadă se conturează personalitatea pe care o să o avem și la vârsta de adult. Este singura perioadă din viață în care corpul și mintea trec prin atât de multe schimbări într-un timp atât de scurt.
Din păcate nu există o rețetă ideală prin care ne putem pregăti însă ne putem informa cât mai mult despre schimbările care vor avea loc în perioada aceasta în plan fizic și emoțional. Cu cât înțelegem mai bine ce se întâmplă cu noi, lucrurile nu ne vor lua prin surprindere și vom putea fi mai relaxați.
Părinții pot deschide discuții cu copiii pe oricare din temele de mai jos, folosindu-se de momentele de zi cu zi. Un film văzut împreună, un panou de reclamă, un mesaj pe Facebook, un meci pierdut sau câștigat etc.
De ce fetele plâng și apoi râd?
La fel se întâmplă și în cazul băieților și se datorează hormonilor care în perioada de pubertate au o activitate mai intensă. Datorită hormonilor organismul nostru reacționează la diverși stimuli, dar putem trăi și emoții confuze.
Ce sunt hormonii? Ce fac hormonii?
Hormonii sunt produsul unor glande (sau alte organe din corp) de obicei sub formă lichidă, care au rolul de a transmite diferite informații în organism, circulând o dată cu sângele. De exemplu, anumiți hormoni le spun organismului că este momentul să creștem în înălțime sau să ne îngrășăm, alții ne fac triști sau fericiți și tot așa.
Ce fac atunci când un adult strigă la mine?
Cu siguranță nu țipi și tu la el. Dacă un adult țipă la tine înseamnă că este furios sau ai făcut ceva greșit. Câte odată adulții sunt stresați cu anumite probleme sau au foarte multă grijă de tine. Când țipă la tine își doresc să înțelegi cât mai repede cea ce îți spun, așa că este recomandat să îi asculți și să încerci să nu vă certați mai rău. Poate și tu vei țipa în momente tensionate le el și atunci poate ți-ar place ca și el să asculte ce spui fără să țipe la tine.
Ce facem atunci când cineva drag nouă plânge?
Plânsul este o metodă de a scoate în exterior emoțiile (fie ele considerate pozitive sau negative) și avem nevoie să plângem de foarte multe ori în viața noastră. Când cineva plânge are nevoie de altcineva să-i înțeleagă suferința sau bucuria, poate să-l încurajeze că va fi mai bine, adică să-i aducă optimismul în vedere. Lucrul acesta se poate întâmpla doar după ce v-ați calibrat (poate să iei aceeași postură a corpului cu el, același ton al vocii, să te așezi dacă e așezat etc.) și conectat cu el și ați ascultat povestea, dacă vrea să o împărtășească. Este neplăcut când tu plângi, cineva să vină țopăind la tine și să-ți spună ”Ia uite ce frumos e afară!”.
Există emoții negative? Exemplu.
Există și emoții negative pentru că la fel cum există bine, există și rău, cam așa stau lucrurile din totdeauna. Câteva dintre emoțiile negative sunt: furia, supărarea, disprețul, tristețea, neputința, invidia, frica, însă pentru că emoțiile au o durată scurtă și ele sunt câteodată de ajutor deoarece ne face să înțelegem lumea mai bine.
Ce pot face diferit atunci când sunt furios?
Când ești furios este bine să îți iei 2-3 secunde de gândire, să respiri profund și să încerci să nu acționezi sub impulsul furiei. Când suntem furioși de obicei nu mai gândim limpede și ajungem să facem lucruri pe care de obicei le regretăm.
Ce fac când am emoții și nu pot să vorbesc bine atunci când vorbesc în public sau la școală?
Dacă lecția este bine învățată sau ști bine ce ai de spus atunci trebuie să te bazezi pe acest gând. Alt mod de a stăpânii emoțiile este să încerci să îți presezi buricul degetelor, acolo sunt multe terminații nervoase și dacă strângi un pix în mână sau o agrafă între degete, te ajută să te calmezi.
Ce este bullying ? Ce fac atunci când cineva se poartă așa cu mine?
Bullying-ul este o violență verbală sau fizică repetată îndreptată spre o persoană cu scopul de a obține sau a demonstra superioritate față de ea. Este un gest oribil să faci asta cuiva iar dacă tu ești persoana căruia i se întâmplă ar trebui să anunți imediat părinții sau profesorii de la școală. Dacă observi că un coleg se poarte așa cu alt coleg, te încurajez să îi iei apărarea. Poți să folosești propoziții de genul ”Eu nu accept să te porți așa cu Marius în prezența mea.” Cei care agresează de obicei îi urmăresc pe cei slabi și o fac ca să fie admirați. Dacă cei din jur iau o poziție fermă ”bullyul” va renunța.
Dacă v-am stârnit curiozitatea vă invit să descoperiți și să vă înscrieți la atelierele organizate de asociație, găsiți programul aici.
Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților necesare pentru viață sau sport, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre.