Adolescenții și Facebook

Sunt sigură că te-ai întrebat de multe ori de la ce vârstă să îi dai voie să fie prezent pe canalele sociale sau poate cum poți să verifici ce face în online și dacă e ok să verifici?

Sunt multe de spus pe acest subiect și mulți factori care ne influențează decizia, cum ar fi comunitatea din care facem parte (au ceilalți copii deja acces din clasă), stilul de viață pe care l-am ales (copilul merge singur acasă și am nevoie să iau legătura cu el). Dacă te-ai hotărât să îi dai voie, sugestia mea este să îl ajuți să înțeleagă ce însemnă internet și social media, la ce folosesc și riscurile corelate cu prezența online.

Iată câteva sugestii despre cum poți să răspunzi la întrebări. Te poți folosi de orice ocazie ca să deschizi o discuție pe tema asta, fie când auzi în mașină la știri ceva despre Facebook sau acasă când mai primești un mesaj etc.

Ce fac oamenii pe internet ?

Internetul este astăzi cea mai mare sursă de informare și cel mai bun mijloc de comunicare sau pur și simplu este folosit pentru divertisment. Poți face forte multe pe internet însă totul depinde de ceea ce îți dorești tu să obții. 

De ce (nu) e bine pe Facebook?

Facebook este o rețea de socializare care te ajută să fi în contact cu ceilalți. Este bine că poți afla de la distanță ce fac prietenii pe care nu i-ai mai văzut de mult, însă câteodată faptul că vezi ce a mai postat, nu te mai determină să iei legătura cu el față în față sau la telefon. Câteodată Facebook dă dependență, în sensul că nu te mai ajută la nimic dar stai în continuare pe el pentru a trece timpul.

Ce se întâmplă cu o poză postată pe Facebook?

O poză postată în mediul online rămâne pentru totdeauna acolo. ”Prietenii” pot să o transmită mai departe către alte persoane și chiar dacă tu o ștergi și nu o mai vezi alții pot în continuare să o vadă. Gândește-te bine înainte să pui o poză, dacă îți va fi confortabil ca peste trei ani cineva să o vadă sau peste 30?

Ce sunt ”prietenii” pe Facebook, Youtube sau în jocuri?

Orice persoană pe care ai cunoscut-o în mediu online fără să ai o cunoști personal este un străin. Regulile pe care le ai în viața de zi cu zi cu privire la străini se aplică și în mediul online.

De ce postez pe Facebook sau Youtube?

Care este scopul unei postări? De ce fac acest lucru? Este recomandat ca postările să respecte următoarele reguli: să fie adevărate, sincere, interesante, utile și binevoitoare. Să ne gândim că ceea ce postăm rămâne pe viață acolo și spune ceva despre noi.

Ce este ”imagine online”?

Imaginea pe care și-o fac oamenii despre noi când văd ce postăm pe internet este imaginea online. Ea este dictată faptul dacă scriem ortografic corect sau nu, postăm poze drăguțe sau poze nepotrivite, ridiculizăm și bârfim alți oameni sau suntem binevoitori, la ce fel de materiale dăm ”like”. Odată ce cineva și-a făcut o imagine despre noi este foarte greu să o schimbăm, de aceea vrem să alegem cu atenție ce postăm pe internet.

Ce este cyber-bullying ? Ce fac atunci când cineva se poartă așa cu mine?

Cyber-Bullying-ul este o violență în repetată în mediul online, îndreptată spre o persoană cu scopul de a obține sau a demonstra superioritate față de ea. Este un gest oribil să faci asta cuiva, iar dacă tu ești persoana căruia i se întâmplă ar trebui să anunți imediat părinții sau profesorii de la școală.

Dacă v-am stârnit curiozitatea vă invit să descoperiți și să vă înscrieți la atelierele organizate de asociație, găsiți programul aici. Pe 16 decembrie va avea loc atelierul cu tema Ce fac pe net?  adresat copiilor cu vârste cuprinse între 9-12 ani. Înscrie-te acum, locuri limitate.

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților necesare pentru viață sau sport, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre.

Lasă un răspuns