”Prietenii” din social media

Vlad, băiatul meu de 9 ani are deja de ceva timp acces la jocurile online, mai recent la YouTube și WhatsApp. 

Într-o zi vine de acasă și îmi spune: ”Mami, mi-am făcut doi prieteni.” Eu m-am bucurat să aud pentru că a intrat într-o perioadă în care nu mai e așa de dispus să își găsească prieteni noi și îl întreb: ”Ai fost cu tati în parc?” ”Nu.” ”Dar unde ai cunoscut prietenii?” ”Nu i-am cunoscut, sunt la joc.” ”Ce joc?” ”Pe calculator la tati.”

Pentru mine acest dialog a fost un mare semnal de alarmă. Îi spun: ”Iubire, aceia nu sunt prieteni sunt niște persoane necunoscute, pot să fie oricine.” ”Știu, da eu așa le zic”.Am stat un pic să ne gândim ce înseamnă prieten pentru noi, cum arată, ce știm despre el, cum se comportă și am ajuns la concluzia că nu sunt prieteni. ”Atunci hai să le spunem jucători”.

De atunci folosim această variantă. Am discutat și despre faptul că acești jucători sunt niște persoane străine, despre care nu putem știi cum arată, cum îi cheamă sau câți ani au. Pentru că sunt străini sunt valabile regulile pe care le avem față de personalele străine. Pentru online am stabilit următoarele reguli cu privire la ”prietenii” cărora le spunem ”jucători”,

  • Nu este potrivit să schimbă informații personale (nume, adresă, program etc) cu ei, dacă ne solicită informații personale chemăm adultul care ne supraveghează și hotărâm împreună ce facem.
  • Nu  transmitem materiale foto personale, cum ar fi poze cu noi, familia sau casa.
  • Dacă ne solicită o întâlnire chemăm adultul care ne supraveghează și hotărâm împreună ce facem.
  • Dacă ne povestesc lucruri care ne sunt necunoscute sau care ne pun într-o situație incomodă chemăm adultul care ne supraveghează și hotărâm împreună ce facem.
  • Dacă o persoană pare că este prietenul nostru din offline chemăm adultul care ne supraveghează și hotărâm împreună ce facem.

Dacă vreți să ne urmați exemplul, vă sugerez ca regulile agreate să le scrieți și afișați într-o zonă comună pentru a vă aduce aminte tot timpul de ele.

Nu aveți timp să vă documentați și să vorbiți toate aceste lucruri cu copilul? Pe 16 decembrie va avea loc atelierul cu tema Ce fac pe net?  adresat copiilor cu vârste cuprinse între 9-12 ani. Înscrieți-l și va explora alături de alți copii riscurile și oportunitățile prezenței online.

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților necesare pentru viață sau sport, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre.

Lasă un răspuns