Rutina, confortul și curajul de a încerca lucruri noi

Astăzi la meci. ”Ce v-a spus antrenorul?” Că suntem niște fricoși. ”Atât, da?” Spun eu.

Mai departe continuă “Da de ce îl aduce pe Eric (alt portar) că eu apăr mai bine ca el”. Eu spun de ce cred eu că aduce încă un portar, ca să mai fie altcineva antrenat pe postul respectiv și poate ca să motiveze ambii portari coechipieri să joace mai bine.

“Da eu sunt mai bun!” Zice Vlad. Îi explic că atunci când se consideră bun nu mai progresează ci stagnează și că poate oricând să vină cineva din urmă care își dorește mai mult să joace. “Da ce pot să fac?” Îi explic că ar putea încerca să se implice mai mult în joc și să își ajute mai mult colegii, de exemplu când îi pasează unui coleg ca să plece de la poartă, să înainteze și să îl ajute, să ceară pasă înapoi.

“Mi-e frică să încerc asta în meci.” Spune Vlad.

“Exact de asta vă spune Tudor că sunteți fricoși.”, zic eu, “dacă tuturor vă e teamă să încercați lucrurile învățate, atunci șansele sunt mici să progresați și să câștigați.”

Cum ne susținem copiii să învețe își dorească mai mult, să fie mai buni în ceea ce fac. Chiar dacă nu au concurență?

Eu credeam că e nevoie de o activitatea care să-ți placă suficient de mult astfel încât să îți dorești să fii mai bun. Însă și Vlad și colegii lui sunt pasionați de fotbal și totuși pare că ceva îi împiedică să performeze cu curaj, la maxim de potențial.

Să fie teama de eșec?

Teama să nu fie blamați și ridiculizați?

Suntem noi un exemplu pentru ei în acest sens, învață de la noi să își dorească mai mult?

Ne complacem noi în rutina de zi cu zi și în confortul de a ști în fiecare moment care va fi rezultatul acțiunilor noastre, fără să ne mai expunem necunoscutului?

Eu învăț tot timpul, citind articole de specialitate și merg la cursuri, îmi place să cunosc oameni noi și accept proiecte care mă provoacă din punct de vedere profesional. Vlad însă nu vede lucrurile astea, nu are cum să se inspire. Sau poate asta vede el la mine acum, abordez viața cu reținere și teamă?

Mă voi gândi la aceste lucruri. Voi cum vă motivați copiii să vrea să fie mai buni?

Click pe link pentru a citi despre cum puteți să creșteți stima de sine a sportivilor.

Urmăriți-ne pe Facebook și pe Instagram pentru a fii la curent cu programul atelierelor. Susținem ateliere și pentru săptămâna de școală altfel, scrieți-ne la coaching@oanavaideanu.com pentru o ofertă personalizată.

 

Lasă un răspuns