3 idei pentru a folosi tableta în scop educativ

Băiatul meu Vlad, de 9 ani jumate, adoră să petreacă timp pe net. Se uită pe Youtube la filmulețe, unele haioase, altele despre pasiunea lui, kendama, și câteodată aterizează și la cele nepotrivite pentru vârsta lui. Mai folosește internetul pentru a se juca diferite jocuri, unele singur iar altele cu prietenii lui din lumea reală, în rețea. Și WhatsAppul îl folosește mult pentru a comunica cu colegii și băieții din gașca de la bloc. Deja au grupuri pentru școală, sport sau prietenii din cartier.

Ce înseamnă o tabletă cu internet pentru Vlad acum din punctul meu de vedere? Educație, distracție, comunicare. Mă folosesc de fiecare dintre ele, pentru a pune bazele unei relații sănătoase între Vlad și mediile sociale.

Referitor la educație, îi atrag atenția de fiecare dată să nu se lase demotivat de lucrurile pe care le vede în filme, pentru că ele sunt până la urmă filme, pot fi trucate sau regizate. Dacă unui băiat îi iese din prima un truc dificil cu kendama,  probabil că a filmat de sute de ori acel cadru. Dacă vede că cineva mănâncă ceva scârbos, să se gândească că poate nu e adevărat, să pună la îndoială tot ce vede pe ecran. Ne uităm chiar împreună de multe ori la diferite filmulețe și discutăm ulterior dacă se poate sau nu.

În felul acesta își dezvoltă gândirea critică.

Când dă peste subiecte interesante, însă poate nepotrivite pentru vârsta lui, despre relații, corp, dragoste îl invit să mă întrebe pe mine și evit să îl cert pentru că asta l-ar descuraja. Da, folosesc aplicații de control parental, care filtrează informațiile corelat cu vârsta utilizatorului, (vă recomand și vouă să le folosiți). Vlad însă folosește și tabletele sau telefoanele colegilor sau al meu, de unde se poate lovi de informații nepotrivite vârstei.

Distracția trebuie să fie limitată. Noi avem regula de două ore la ecran pe zi, care include și televizorul. Aici l-am tot încurajat pe Vlad să se responsabilizeze și să își pună singur cronometrul pentru a măsura timpul petrecut. De cele mai multe ori funcționează, câteodată însă uită.

Pentru mine e important ca el să conștientizeze timpul petrecut pe tabletă, să nu depindă de mine.

Am observat că copiilor cât și adulților le este foarte greu să se desprindă de tehnologie. Ca să îl fac să înțeleagă cât de multă dependență creează, m-am folosit de o strategie: l-am lăsat în repetate rânduri să petreacă cât timp vrea el pe tabletă.

Pe parcursul zilei, m-am dus însă să îl invit să mergem afară în parc la zăpadă, nu a vrut, l-am invitat să ne jucăm cu mingea, nu a vrut și așa mai departe. Pe seară l-am oprit și l-am întrebat cum se simte, mi-a răspuns că foarte obosit și a început să se întindă. Atunci i-am explicat că corpul lui a stat amorțit într-o anume poziție și de aia se simte așa. Și mintea lui asemenea, pentru că atunci când privim filme de cele mai multe ori nu gândim. ”Hai afară” îmi zice. Eu îi spun că a trecut timpul de afară, că e ora de culcare acum. ”Eu te-am chemat, tu ai ales să stai acasă.”

S-a întristat și eu la fel, pentru că știam că își dorește mai mult afară la zăpadă, însă anume nu am insistat ca să îi demonstrez ceea ce voiam. ”Vrei să insist mai mult, pe viitor când te chem la o activitate?” ”Da” a fost răspunsul.

Chiar dacă nu pare, copiii au nevoie de ajutorul nostru să punem limite ferme însă cu blândețe.

La capitolul comunicare sunt multe aspecte pe care le dezbatem. Corectitudine scrierii, e unul dintre ele, pentru că din grabă, neștiință sau neatenție apar multe greșeli. Atunci îl invit de fiecare dată să recitească mesajele ca să se asigure că e scris corect gramatical și că mesajul este transmis simplu și clar. Aplicația pentru corectat cuvinte e o soluție utilă de a observa greșelile și a vedea cum se scriu corect cuvintele.

Astfel își creează deprinderea de a reciti ceea ce vrea să transmită.

Mai discutăm despre claritatea mesajului scris și a faptului că amândouă persoanele implicate în discuție sunt responsabile pentru înțelegerea mesajului. De exemplu atunci când îmi spune că  „Mai stau jumătate de oră la Alex” eu îi răspund ”E ok, te aștept la 17,30”. Astfel se obișnuiește și el să confirme primirea unui mesaj și mesajul în sine. ”La 18,30 am zis că vin”. Astfel ne asigurăm că suntem pe aceeași lungime de undă.

Citiți și Am șters mesajul, gata, nu mă prinde mama!  sau ”Prietenii” din social media.

Vă lipsește timpul să vă documentați și să vorbiți toate aceste lucruri cu copilul? Pe 12 octombrie va avea loc atelierul cu tema Ce fac pe net?  adresat copiilor cu vârste cuprinse între 9-12 ani. Înscrieți-l aici  și va explora alături de alți copii riscurile și oportunitățile prezenței online. Atelierul este susținut de Oana Văideanu.

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților necesare pentru viață sau sport, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre.

Lasă un răspuns