Cele patru lucruri importante într-o prietenie

Sunt Sofia, am 10 ani și recent m-a rugat mama unui coleg să scriu un articol despre prietenie. La început, m-am gândit să scriu despre cum ar trebui să fie o prietenie, dar m-am răzgândit, pentru că prieteniile sunt diferite și de aceea nu putem spune că există un singur fel de prietenie care să fie mai bun decât altul. Așa că m-am decis să scriu despre câteva lucruri esențiale, în opinia mea, într-o prietenie.

În primul rând, e important respectul. Pentru mine respectul înseamnă să vorbească frumos, să nu-mi spună răutăți și să-mi asculte opiniile. Dacă odată ai venit de la scoală și ai început să plângi din cauza celui mai bun prieten pentru că ți-a spus o răutate, înseamnă că aceea persoană nu este un prieten adevărat. Un prieten adevărat nu te face să te simți prost niciodată.

Într-o prietenie mai e importantă și ascultarea. Să zicem că lucrați la construcția unei căsuțe pentru păsări și tu ai o idee diferită de a lui. Un prieten ar trebui să ia în considerare și ideea ta și, dacă nu e de acord cu ea, să îți spună acest lucru cu cuvinte frumoase și să îți explice de ce nu e de acord.

În al treilea rând, într-o prietenie, sunt importante limitele. De exemplu, poate faci meditații și ai multe teme. Prietenul tău trebuie să înțeleagă că nu poți să petreci tot timpul liber cu el și să nu insiste să petreceți timp împreună dacă tu nu poți.

Și ultimul, dar nu cel din urmă, lucru important într-o prietenie este sprijinul. Este important să fie cineva alături de tine și să te încurajeze. Iar atunci când ești supărat indiferent de motiv să te sprijine cu o vorbă bună.

În concluzie, pentru mine prietenia înseamnă să ai respect față de prietenul tău, să îl sprijini, să înțelegi când prietenul tău nu poate să petreacă timp cu tine și să îi asculți ideile. Și el să facă la fel cu tine.

Mulțumesc Sofiei Caraivan, 10 ani, pentru sinceritate și disponibilitatea de a scrie și Ruxandrei, pentru că i-a dat voie. 🙂

Vă lipsește timpul să vă documentați și să vorbiți toate aceste lucruri cu copilul? Sâmbătă  pe 10 martie va avea loc atelierul cu tema Ce înseamnă prietenia?  adresat copiilor cu vârste cuprinse între 9-12 ani. Înscrieți-l și va explora alături de alți copii tema prieteniei. O vom avea invitată specială pe Ana Maria Ciuhuță, de la Finacialparenting, care ne va vorbi despre locul banilor în relațiile de prietenie.

Pentru ateliere personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților soft, așa de necesare pentru viață sau sport, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre.

Lasă un răspuns