În ultima vreme Vlad are tendința să mă mintă. Nimic grav, minciuni nevinovate, de exemplu a vrut să ascundă că își ia laptopul la un prieten. Sau să mă păcălească că încă doarme când eu m-am trezit și să se joace pe telefon.
Am tot discutat cu el despre asta, fără să îl cert. I-am atras atenția că încrederea se pierde usor și se câștigă greu. Că poate câteodată va avea nevoie de ajutor și eu nu voi putea fi lângă el pentru că nu mi-a spus adevărul. Încerc să previn să se instaleze obișnuința de a minți. Când va crește mai mare va fi important să avem încredere unul în altul.
Într-o zi când prietenul lui Albert a dormit la noi, eu am avut seara meci la volei. I-am lăsat singuri să se culce, cu rugămintea de a se culca la ora 21:00 pentru că următoarea zi se trezeau de dimineață să meargă la școală. Mă întorc pe la 22:30 acasă, pare că dorm.
A doua zi de dimineață, după ce îi trezesc ne conectăm și stăm la taclale. Îi întreb, ca de obicei: ”A fost totul în ordine aseară? V-ați descurcat cu mâncarea? V-ați culcat la timp?” Întrebarea cu culcatul o pun mai mult c să îmi dau seama de gradul lor de oboseală și să știu cum să relaționez.
Albert răspunde ”Da, ne-am culcat pe la 9” Vlad stă un pic și zice: ”Am zis că nu o mai mint pe mami, de fapt ne-am culcat când ai venit tu, ți-am văzut mașina și ne-am băgat repede în pat.” La care Albert adaugă repede: ”Vlad mi-a spus să mint, ne-am înțeles că spunem că ne-am culcat la 9.”
Am ales să îi mulțumesc lui Vlad că mi-a spus adevărul, nu i-am certat pe nici unul nici pentru minciună, nici pentru că s-au culcat târziu. Pentru mine adevărul e mai important și am vrut să încurajez decizia lui Vlad de a fi sincer.
După câteva zile însă i-am atras atenția despre situația în care l-a pus pe prietenul lui. Au avut o înțelegere pe care Vlad a încălcat-o și l-a pus pe Albert, care a respectat-o, într-o situație delicată. Am discutat despre valori, despre încredere. E important că mi-a spus adevărul, însă putea să o facă altfel fără să își ”trădeze” prietenul?
Vă lipsește timpul să vă documentați și să vorbiți despre aceste lucruri cu copilul? Sâmbătă pe 10 martie va avea loc atelierul cu tema Ce înseamnă prietenia?, susținut de Oana Văideanu și adresat copiilor cu vârste cuprinse între 9-12 ani. Înscrieți-l și va explora alături de alți copii tema prieteniei. O vom avea invitată specială pe Ana Maria Ciuhuță, de la Finacialparenting.eu, care ne va vorbi despre locul banilor în relațiile de prietenie.
Clic pe link pentru a vedea oferta de ateliere personalizate în săptămâna de școală altfel contactați-ne la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre.