Sânii, epilatul și spălatul vaselor

Săptămâna asta am avut câteva discuții cu persoane cuprinse între 10-30 de ani, dacă nu mă includ și pe mine, despre femei. Prima a fost luni, cu băieții de 10 ani.

Luni a tras o ploaie bună, care i-a făcut fleașcă pe copii la școală, cu bucuria adusă de posibilitatea de a fi afară pe o ploaie de vară. ”Unei fete i se vedeau sânii, era bluza transparentă aud” Eu spun ”Nu cred că o fată de 10 ani are sâni, poate sfârcurile”, mai ales că o cunosc pe fată. ”Chiar are sâni”, zic băieții ”și mai e o fată care are și îi sar așa când aleargă”.

Mă pregătesc sufletește de o discuție pe tema sânilor. ”Fetele au sâni, fac parte din corp și nu e nimic rușinos cu asta. sunt moi și sar dacă faci sport. Știți ce inconfortabil e să alergi când ai sâni mari și nu îi fixează bine o bustieră? Chiar doare.” Băieții zic foarte pătrunși ”da, nasol”.”Și dacă pe o fată p prinde ploaia și bluza e transparentă, vă uitați în altă parte și nu faceți nici un comentariu, că oricum, sigur se simte inconfortabil” ”Da n-am făcut!”zic ei foarte fericiți. ”Sânii sunt pentru alăptat, în rest nu te ajută foarte mult” ”Da, nasol de fete, noi suntem mai câștigați”, trag ei concluzia. ”Da da fetele pot da viață unui copil. Aici au ele avantaj.” Si așa se încheie discuția.

 

Sânii sunt accesorii naturale, evitați a vă holba la ei.

 

Citiți aici Șapte întrebări și răspunsuri despre știința corpului

A doua marți. Vlad stă cu capul la mine în brațe. ”Ai păr pe picioare” zice el. Eu răspund ”Da, toate femeile au păr pe picioare și pe brațe, pe față.” Vlad ”Nu trebuie să vă epilați?” ”Nu, e alegerea fiecărei femei dacă se epilează sau nu. Nu e o regulă.

 

Părul pe corpul femeilor crește necontrolat și blamarea lor pentru cele câteva fire neepilate sau alegerea de a nu se tortura în mod regulat este nepotrivită. Toți suntem liberi să alegem ce facem cu corpul nostru.

 

Citiți și despre Pubertatea la fete

O prietenă  cu ca 15 ani mai tânără decât mine, (deci altă generație), s-a despărțit de partenerul ei după cinci ani de relație, pentru că el refuza să participe la treburile casnice având credința că femeia trebuie să spele, să facă de mâncare, curățenie etc. O blama și minimiza cu fiecare ocazie cu care ea nu se achita de îndatoriri conform așteptărilor lui.

Îmi vine să urlu, nu cred că în lumea în care trăim mai sunt tineri cu aceste idei și preconcepții și mame care își educă băieții să nu facă nimic. Da doamnelor, voi sunteți de vină. Ce puteți să faceți? Pe măsură ce copiii cresc și devin tineri/tinere cu posibilitatea de a prelua responsabilități, ele trebuie discutate și alocate.

 

În familie (sau coabitare, asta a zis-o Vlad) fiecare persoană are drepturi și obligații egale cu cealaltă, indiferent de sex.

 

Hai să exersăm cu copiii (fie ei băieți sau fete) pusul mesei, băgatul rufelor la spălat (e foarte distractiv pentru Vlad să facă asta), spălatul vaselor și altele. Sau atunci când faci ceva pentru tine,  să te gândești și la celălalt ”Mami, îți dau și ție cu spray în adidași?” Toate sub refrenul:

”Împreună este mult mai distractiv să facem treburile casei și după aceea avem mai mult timp pentru amândoi”.

Astfel vă pregătiți copiii să se respecte și să își respecte partenerul. Îi pregătiți pentru o relație de egalitate, bazată pe înțelegere reciprocă. O relație în care partenerii sun relaxați și se bucură de timpul petrecut împreună și separat. Puneți baze sănătoase pentru viitorul lor.

Lasă un răspuns