5 lucruri de făcut pentru începutul de an școlar

În mai puțin de o lună începe școala. Unii copii au primit teme de vacanță, alții doar o listă cu cărți de citit și alții mai fericiți nu au avut nici o temă.

S-au apucat să-și facă temele? Sau sunteți pe tiparul cu ultima sută de metri?

Vlad exersează tabla înmulțirii, bazele în matematică sunt foarte importante și vrem să se sudeze bine. Mai departe am încercat să îl încurajez să citească zilnic, însă asta nu mi-a mai ieșit așa de bine, preferă să îi citesc eu. Îi citesc cu drag, deoarece astfel am posibilitatea să îi explic multe cuvinte și să discutăm diferite situații care apar în carte, însă tot mă frământ un pic și mă îngrijorez dacă o fi de ajuns. 

Dacă vrei să înțelegi mai bine de ce reacționezi așa cum reacționezi în anumite situații, te invit la atelierul pentru părinți ”Tu te respecți pe tine?”, poți să te înscrii aici.

Câtă pregătire este de ajuns pentru un copil în vacanță? De unde știm cât să insistăm și unde să ne oprim și să încurajăm mai degrabă joaca liberă? Cred că nu există o rețetă și fiecare poate răspunde la ceste întrebări bazându-se pe bunul lui simț și pe indiciile primite de la copil.

Iată pregătirile practice pe care eu le propun:

  • Cu o lună înainte încep să mă gândesc la ce e de cumpărat anul acesta, haine, caiete, ghiozdan etc. astfel încât să nu fiu stresată pe ultima sută de metri, când oricum vom avea cu toții un disconfort cu adaptarea la programul de școală.
  • Tot cam cu o lună înainte încep să mai repet din cele ce au făcut anul trecut, înmulțirile la matematică, adunare, împărțire, mai vorbim un pic de germană și mai și citim.
  • Cu o săptămână înainte începem să ne culcăm mai devreme și trezim mai devreme, ca să facem trecerea treptat la noul program.
  • Îmi rezerv câteva zile libere astfel încât să pot fi disponibilă să îl duc și să îl iau de la școală, pentru că prima săptămână este plină de emoții: bucuria revederii cu colegii, frustrarea de a se fi terminat vacanța, tristețea că unii au părăsit clasa, teama de anul ce vine. Copilul va avea nevoie să se conecteze și să povestească despre ceea ce simte. Lui Vlad îi place în mod special să îi povestesc despre întâmplări pe care le-am trăit eu când eram mică.
  • Fiecare început și sfârșit de an îl punctăm cu o ieșire la cofetărie. Este ca un fel de ritual de trecere care ne ajută să încheiem respectiv începem un nou capitol, astfel ne este amândurora mai clar că din momentul acela se schimbă rutina.

Dacă merge prima dată la școală, este posibil să îi fie teamă să vorbească în fața celorlalți colegi când va fi invitat să își spună numele și poate să povestească cum a fost în vacanță.

Înscrie-l la atelierul ”Cum să vorbești în fața clasei” din 16.09  aici.

Dacă știți că copilul se simte inconfortabil să vorbească în fața unui public, puteți să repetați dinainte cu el toată scena și să pregătiți un scenariu cu posibile răspunsuri la întrebările pe care le pot pune copiii sau învățătoarea. Ce să facă dacă totuși simte că are emoții și îi vine să plângă? Să respire adânc de trei ori și să își aleagă o sigură persoană din cele multe la care să se uite și să vorbească cu ea.

În luna septembrie organizăm ateliere pentru părinți și copii care să vă ajute să vă regăsiți ritmul interior și o nouă rutină la începutul anului școlar și al toamnei. Clic aici pentru program și înscriere, vă așteptăm cu povești ce vă vor inspira și energie molipsitoare!

Lasă un răspuns