Tati, vreau Iphone X

Un prieten de-al meu se tot plângea că fata lui de 11 ani nu vrea decât să stea pe telefon, o interesează videoclipurile vrea să se filmeze și să posteze și nici pe departe nu răspunde invitațiilor lui de a-l însoți la voleiul de plajă, pe care el îl joacă cu atâta plăcere. Nici altundeva.

Acum puțin timp, prietenul meu și-a luat un Iphone 10 pentru că cel vechi nu mai funcționa și domnișoara a început o campanie de convingere de achiziționare a aceluiași telefon și pentru ea, de tip ”Ai tu, trebuie să am și eu”.

Argumentele pe care prietenul meu le aducea, deși raționale și inteligibile pentru un adult, nu au avut nici un efect asupra fetei:

  • Ți-ai pierdut deja un telefon
  • Ai spart telefonul pe care l-ai avut
  • Poate să ți-l fure cineva, pentru că este scump și astfel să fii pusă în pericol etc.

Dacă vrei să înțelegi mai bine de ce reacționezi așa cum reacționezi în anumite situații, te invit la atelierul pentru părinți ”Tu te respecți pe tine?”, poți să te înscrii aici.

Reflectând asupra dorinței insistente a fetei și pentru că era vacanță și ea nu avea nici un program, tatăl a invitat-o să vină cu el la birou și să muncească pentru telefon. Au negociat un tarif de plată pentru fiecare zi de muncă pe care ea o depunea și s-au pus pe treabă.

Ea se trezea dimineața, mergea cu el la birou, trăgea hârtii la xerox, ajuta cu organizare corespondenței și alte treburi potrivite abilităților.

Înscrie-ți copilul la atelierul ”Cum să vorbești în fața clasei” din 16.09  aici.

După o săptămână, au stat împreună să calculeze câți bani a câștigat. Și domnișoara întreabă: ”De cât timp trebuie să mai vin ca să pot să îmi cumpă Iphoneul?” Tatăl îi spune cât costă Iphoneul, câți bani primește ea pe zi, împart și rezultatul este 200. ”200 de zile trebuie să muncești ca să ți-l poți cumpăra.” Și au plecat acasă.

În weekend domnișoara îl abordează pe tată și îi spune: ”Știi tati, cred că nu am nevoie de Iphone X, e bun telefonul pe care îl am. Pot să stau acasă săptămâna viitoare?”

Cred cu tărie că nu există o rețetă după care să ne putem educa copiii. Suntem cu toții diferiți și pentru fiecare funcționează lucruri diferite. Ce cred însă că este general valabil este conectarea cu copilul și ascultarea punctului lui de vedere. Când suntem în această stare de prezență avem acces la intuiție și găsim cale potrivită pentru relația noastră unică.

În luna septembrie organizăm ateliere pentru părinți și copii care să vă ajute să vă regăsiți ritmul interior și o nouă rutină la începutul anului școlar și al toamnei. Clic aici pentru program și înscriere, vă așteptăm cu povești ce vă vor inspira și energie molipsitoare!

*sursa foto http://www.geu.com.br/noticias/os-ultrajovens/

Lasă un răspuns