Cât de pregătit e copilul tău pentru perioada adolescenței?

Adolescența este cea mai importantă perioadă din viața unei persoane deoarece în această perioadă începe să contureze personalitatea pe care o vor avea copii la vârsta de adult. Ei încep să-și pună întrebări importante, care dau universului lor un sens și încearcă să înțeleagă mersul lucrurilor în viață. Vlad mă întreabă de exemplu:

Tu ai mințit vreodată ca să obții un avantaj?

Tu ai furat vreodată?

Care este cel mai rău lucru care ți s-a întâmplat?

La ce vârstă ai fumat prima oară?

Când ți-au căzut dinții?

Mami, și tu ai păr pe față? Oamenilor le cade părul?

De ce doar fetele pot să facă copii?

Ei caută repere de ordin moral și social, în educație sau sport. Dacă noi nu suntem lângă ei să putem să discutăm aceste subiecte, nu avem timp sau pur și simplu nu știm ce să răspundem ei își vor căuta reperele în altă parte.

Citește Adolescenții și problemele lor

Seria de ateliere ”Am încredere în mine” are rolul de a introduce în viața copiilor anumite idei și concepte utile, pentru a naviga cu mai multă ușurință și încredere în sine perioada adolescenței.

În primul rând află de unde vin emoțiile și ce pot face cu ele. Care părți ale corpului ne indică prezența lor, e la toată lumea la fel? Ce putem face când vin și ne copleșesc? Jocurile de conștientizare și improvizație sunt parte din experimentarea emoțiilor, la fel și imaginarea unei situații emoționante, desenarea ei și exprimarea în cuvinte.

În ce fel au legătura emoțiile cu stima de sine?

La atelierul de stimă de sine învățăm să ne apreciem corpul pentru rolul lui de bază, ne întoarcem la funcționalitate. Explorăm la ce folosesc părțile corpului, localizăm unde simțim emoțiile, ne folosim toate simțurile în mod conștient.

Partea preferată a copiilor este colajul despre ei, unde își recheamă în minte tot ce îi face fericiți în viață și exprimă amintirile în imagini care rezultă într-un colaj menit să le aducă aminte cine sunt ei de fapt, valorile lor și ce îi face fericiți.

 

Ați discutat cu copilul despre pericolele la care se expun prin prezența în mediul online? Informațiile pe care ei le distribuie pe internet au un impact direct în viețile lor. Cei din jur își fac o imagine despre ei în funcție de cum se comportă online. Ei intră pe situri și văd materiale nepotrivite pentru vârsta lor și pot fi abordați de străini. Dacă copilul nu are încredere în sine să spună nu sau să anunțe un părinte, este în pericol. Care sunt semnele că trebuie să ne oprim și să anunțăm un  adult? Cum putem să navigăm în siguranță?

 

Atelierul de știința corpului ajută copiii să înțeleagă mai bine perioada ce urmează în viața lor și astfel pot lua decizii mai bune care să îi țină în siguranță. Unul din riscurile cele mari sunt cele de abuz sexual. Știu copiii care sunt părțile intime ale corpului pe care nu are voie nimeni să le atingă fără acordul lor?

Știu copiii care sunt schimbările corpului prin care ei urmează să treacă, știu la ce să se aștepte? Perioada de pubertate estre perioada cu cele mai multe schimbări în plan fizic și emoțional din viața unui om. Înțelegerea proceselor prin care trec copiii face această perioadă mai ușoară pentru ei, știu la ce să se aștepte.

 

Toate aceste subiecte vor fi abordate în cadrul atelierelor într-un spațiu de încredere și căldură. Copiii vor discuta despre temerile și curiozitățile lor desenând, decupând, lipind, discutând, folosindu-și creativitatea, fără să se plictisească, participând la activități diverse și scurte. Înscrieți-vă copilul pentru participare la ”Am încredere în mine” pe linkul următor: Înscrie-l aici Găsiți descrierea atelierelor și pe Facebook Am încredere în mine. Răspund cu plăcere la întrebări.

 

Lasă un răspuns