(Nu) am un copil responsabil

Vlad are 10 ani și se vede deja că se pregătește de adolescență. Este în perioada preadolescenței, cum se numește ea mai modern. Eu am norocul să petrec mult timp cu el în perioada asta și să pot să îi răspund la întrebări, să îl ajut în căutările care încep să apară. Se întreabă de multe ori de ce facem lucrurile într-un anumit fel sau este curios să afle ce făceam eu la vârsta lui.

Când veneam din parc o dată îmi spune:

”Doamna aia e nesimțită, uite câte semințe a scuipat pe jos.”

Eu îi răspund:

”E nesimțită și dacă scuipă una, gestul contează, nu cantitatea. Acasă la ea oare face la fel?”

Peste câteva zile când Vlad iese cu Ari, câinele nostru, afară și uită să ia pungă ca să adune caca. Câteodată îi aduc eu aminte, altă dată nu sunt lângă el când pleacă. Vine acasă, îl șterge pe Ari pe lăbuțe și ia o pungă și supărat pe el că tot uită, se duce să adune caca-ul. Eu am rămas fără cuvinte, că s-a dus. De obicei trag eu de el să ”corecteze” o greșeală când e cazul sau rezolvăm împreună.

S-a dus a strâns, s-a întors și gâfâind de pe scări zice:

”Trebuie să fac ceva să nu mai uit.” Eu îl întreb ”Ce vrei să faci?” De data asta îmi iese să nu sar eu repede cu gura și să îi ofer o soluție. Oricum cel mai bine funcționeză soluțiile pe care le găsim noi singuri pentru noi. ”O să pun niște pungi aici, unde stă lesa. Așa când iau lesa, o să văd pungile și n-o să mai uit.” ”Perfect” zic eu, fără să mă arăt excesiv de mândră, deși așa am simțit.

După aceea îmi spune:

”Mami, știi de ce m-am dus să strâng? Ai zis tu atunci în parc că ajunge să scuipi o sămânță ca să fii nesimțit și eu nu vreau să fiu.”

Tot ce facem noi și ce spunem îi inspiră pe copii și le oferă un exemplu pe care ei îl iau și îl copiază la vârsta asta. Dacă voi spuneți una și faceți alta, ei vor învăța acest model, că nu trebuie să facem ceea ce spunem. Dacă nu vă place ceva la comportamentul copilului preadolescent, uitați-vă la dvs și gândiți-vă ce model a copiat?

Vă invit să vă înscrieți copilul la atelierul ”Am curaj să vorbesc în fața clasei” pentru copii de 7-9 ani din 6.10 înscriere aici  și ”Încerc, greșesc și merg mai departe” pentru copii de 9-12 ani din 7.10, înscriere aici. Găsiți detalii despre cele două evenimente și poze de la ateliere pe pagina de Facebook Cursuri Pentru Viață.

Lasă un răspuns