Cum învățăm copiii să se descurce în situații neprevăzute

Pentru că orice deprindere se  formează prin repetare, universul a decis că e cazul să învăț în sfârșit să schimb o roată la mașină și mi-a trimis un șurub în drum, care s-a înfipt în cauciucul spate dreapta.

Eu sunt naiv-pozitivă, cum ar zice unii, prin natura firii mele, de aceea sunt recunoscătoare pentru experiența avută, mai ales că am descoperit că s-a dezumflat după-amiaza, în parcare. Eram cu Vlad și cu Ari afară la o tură de joacă.

Când se întâmplă ceva ce nu depinde de tine n-are rost să te enervezi, iei lucrurile ca atare și rezolvi situația. (inteligența emoțională)

 

Cu noi Alex, băiatul doamnei în vârstă de la parter și băiatul lui de 6 ani care se juca de zor cu mingea cu Ari. Observ că e dezumflat cauciucul, el sugerează să merg să îl umflu. Da oricât de neexperimentată aș fi, mi s-a părut o idee proastă să merg cu ea pe jantă până  la benzinărie. Am cumpărat destule cauciucuri în ultimii doi ani, din cauza cauciucurilor dezumflate neobservate la timp. Am ceva experiență.

Citește și ”Cum am crescut copilul după ce am divorțat”

Decid că e cazul să pun roata de rezervă și de dimineață să mă duc cu ea la reparat. Vlad îi spune imediat vecinului: ”Dacă nu reușim să desfacem șuruburile ne ajuți?” Eu un pic stânjenită, că nu ne cunoaștem așa bine dar Vlad insistă și îi povestește despre ultima pană cum că nu am reușit. Îi explic și eu motivul și domnul promite că se întoarce în 10 minute, după ce lasă copilul acasă să mănânce.

Ceri ajutorul cu curaj și încredere, te asiguri că ai un plan B (l-a abordat chiar el pe Alex să ne ajute) (inteligență socio-emoțională)

Vlad ”Mă duc eu sus să aduc cheile” și fuge în viteză. Copiii sunt încântați să participe la experiențe noi, care simt ei că sunt pentru ”oameni mari”.

Citește și ”Câtă responsabilitate îi dăm copilului de 10 ani”

Se întoarce, scot geanta cu accesoriile de volei de plajă din portbagaj (e mare și grea), scot ustensilele și ne apucăm. Lui Vlad îi dau să pună la loc căpăcelele care au rămas nepuse la ultimul incident. Se plânge că e greu dar insistă și  le pune. Se murdărește tare pe mâini de ulei și merge să se spele. Eu le scot pe cele de la roata avariată, multă bătaie de cap, mai ales că aveam o singură grijă. Să nu-mi stric unghiile proaspăt date cu ojă. Reușesc și eu într-un final.

Vine și Vlad, ne reunim și începem să lărgim șuruburile. Întâi se lărgesc, după aceea se ridică pe cric, pentru cei neavizați. Spre surpriza mea, reușesc să le mișc. Vlad mă sfătuiește și el cum să folosim mai eficient cheia și merge. La al doilea se suie el pe cheie, și așa când unul când altul reușim să le lărgim pe toate. Sunt foarte mândră de noi.

Încearcă să te descurci, numai dacă încerci vei reuși. (perseverență, stimă de sine)

Între timp vine și Alex și ne consultăm unde să așezăm cricul. El îl pune, eu cu Vlad scoatem roata de rezervă din mașină, pe care el se apucă să o dea de-a dura prin parcare cu entuziasm și multă bucurie. Dăm jos, schimbăm fixăm, încet încet terminăm tot procesul, strângem și mergem din nou la spălat pe mâini.

Tot timpul e loc de joacă și distracție, să împingi un cauciuc prin parcare e o oportunitate rară. (inteligenţă socio-emoțională)

V-am povestit toate acestea ca să arăt că o experiență considerată de majoritatea neplăcută, poate fi transformată într-o experiență plăcută și educativă. Vlad a învățat următoarele lucruri:

Când se întâmplă ceva ce nu depinde de tine n-are rost să te enervezi, iei lucrurile ca atare și rezolvi situația. (inteligența emoțională)

Ceri ajutorul cu curaj și încredere, te asiguri că ai un plan B (L-a abordat chiar el pe Alex să ne ajute) (inteligență socio-emoțională)

Încerci să te descurci, numai dacă încerci vei reuși. (perseverență, stimă de sine)

Tot timpul e loc de joacă și distracție, să împingi un cauciuc prin parcare e o oportunitate rară. (inteligenţa socio-emoțională)

Nimic nu se compară cu satisfacția de a fi reușit ceva ce ți se pare dificil, în echipă e mai ușor (stimă de sine, colaborare)

 

Dacă timpul nu vă ajunge sau alegeți să petreceți o după-amiază de relaxare, (cu toții avem nevoie de ele), fără copii, aduceți-i la atelier, ne jucăm noi cu ei. Vă invit să vă înscrieți copilul la atelierul:

”Știința corpului” din 13.10 pentru copii de 7-9 ani, înscriere aici.

Găsiți detalii despre evenimente și poze de la ateliere pe pagina de Facebook Cursuri Pentru Viață, vă așteptăm cu drag!

Lasă un răspuns