5 idei despre cum să îți ajuți copilul să fie mai încrezător în puterile proprii

La vârsta de 10-12 copiilor începe să le scadă încrederea în sine și au nevoie de ajutorul părinților pentru a prinde curaj. Cum puteți să îi ajutați să își crească stima de sine și încrederea în ei?

Pune lucrurile sub reflector

Sarcinile mari pot să îi sperie pe copii și să îi descurajeze, chiar dacă au vârsta și abilitățile necesare să le îndeplinească. Rolul nostru este să le arătăm cum pot să le abordeze și împartă astfel încât să îi sperie mai puțin. Dacă au de îndeplinit o sarcină complexă, pot să o împartă în părți mai micuțe și să descopere ce pot ei să facă cu abilitățile lor, să ceară ajutorul doar la ce nu pot.

Vlad de exemplu a primit o dată o temă foarte lungă și imediat ce a observat cât este de făcut s-a și plus pe plâns și văicărit că nu o să termine  niciodată, că o să îi ia foarte mult etc.

Ce am făcut? I-am povestit despre obiectivele SMART. Așa că a împărțit tema în mai multe părți micuțe și mai prietenoase și s-a premiat cu o bucată de ciocolată de fiecare dată când a terminat o parte. În loc să aud văicăreală de la biroul lui am început să aud: ”Mami, am terminat prima parte, iau o bucată!”

L-am lăsat pe el să fie responsabil de tot procesul, eu doar i-am spus ce sunt obiectivele SMART. El a împărțit, el a porționat ciocolata și a decis când se premiază.

 

Reformulează gândurile negative despre el

Când copilul spune ”N-o să reușesc niciodată” reformulează propoziția punând accentul pe efortul depus și pe sentimentele de frustrare generate de dorința de a obține rezultate rapide. ”Te-ai străduit mult însă nu ai reușit să termini așa de repede cum îți doreai?”

 

Împrumută-i copilului încrederea ta

Copiii până la vârsta de 12 ani se uită la părinți ca să înțeleagă dacă o situație este grea sau nu pentru ei. De exemplu ”Pot să împachetez eu cadoul?” ”Pot să mă duc eu să cumpăr pâine?”. Dacă părintele îi arată încredere și îl încurajează să își folosească abilitățile copilul va aborda situația fără teamă, relaxat, cu șanse mai mari de reușită. Dacă aveți rezerve puteți să preveniți anumite întâmplări, cum ar fi ”Cum vrei să împachetezi cadoul?” ”Pe unde traversezi strada?”. Astfel îl încurajezi să gândească și îi confirmi ideile. Atenție, nu îi spui tu cum să facă, îl întrebi pe el.

 

Nu face niciodată în locul lui ce poate face el

Copiii au la diferite vârste diverse abilități. Din motive de timp, pentru că ne grăbim sau din motive de obișnuință, ne place ca lucrurile să fie într-un anumit fel, alegem să facem noi în locul lor multe lucruri pe care ar putea să le facă ei singuri.

Citește și Cum se descurcă copiii de 10 ani singur acasă

Alegem hainele cu care se îmbracă (copiii de la doi ani pot să aleagă între două ținute, la 6 ani deja înțeleg haine de iarnă sau de vară și se pot îmbrăca singuri)

Le tăiem mâncarea chiar și la vârsta de 10 ani pentru că ne dorim ca ei să se concentreze pe mâncat și să mănânce tot.

Îi ajutăm cu spălatul la duș

Strângem lucrurile de la ei din cameră

Le facem ghiozdanul etc.

 

Arată-i că îl iubești indiferent ce face

Spațiul de încredere, confort și relaxare ajută orice persoană să își dezvolte abilitățile. Încrederea că indiferent dacă reușești sau nu ai pe cineva în colțul tău te ajută să mergi mai departe și să perseverezi. Mesajul atunci când un copil încearcă să facă ceva și nu reușește este: ”Ai încercat și nu ai reușit. Ce puteai face diferit?” ”Sunt tare mândră de tine că ai încercat, data viitoare vei ști mai multe.”

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Oferim programe pentru afterschooluri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel.

Lasă un răspuns