La vârsta de 5-6 ani copiii sunt foarte curioși și interesați să înțeleagă cum funcționează lucrurile din jurul lor. Ei sunt nealterați de prejudecăți și stereotipuri sociale astfel încât pun deschis întrebări pentru a înțelege procesele din jurul lor. Odată curiozitatea satisfăcută, le iese subiectul din minte.
La vârsta de 5-6 ani este momentul cel mai potrivit să le spunem cum se fac copiii. Văd o doamnă cu burta umflată pe stradă sau urmează să aibă un frate sau o soră și vor să știe cum iese bebelușul din burtă. Ne putem folosi de această oportunitate să le povestim. Vor lua informația ca atare după care vor uita că au și întrebat vreodată. Și li se va părea scârbos.
Dacă nu le explicăm noi despre cum funcționează corpul, care sunt părțile corpului intime și denumirile lor corecte, este posibil să își facă păreri greșite din surse neautorizate sau să fie ridiculizați de colegi că nu știu ce înseamnă anumite cuvinte, poate chiar să fie obiectul unui abuz, neștiind acest lucru.
Interesant este că am observat că atunci când copilul nu este pregătit să audă o informație, ea trece pe lângă el, fără să o audă. Studiile arată că educația sexuală timpurie crește vârsta la care adolescenții își încep viața sexuală, scade rata natalității la tinerele sub 18 ani, scade infectarea cu boli pe cale sexuală și sensibilizează copiii cu privire la riscurile implicate pe termen lung. Pe scurt devin conștienți de cum le poate fi afectată viața cu o boală nedorită, un copil la o vârstă timpurie, un partener abuziv și altele.
Băiatul meu de șase ani m-a întrebat: ”Copiii intră prin fund și ies prin buric?” Evident că am profitat de ocazie, l-am felicitat că m-a întrebat și că este curios cum funcționează corpul, i-am explicat pe unde intră, cât stau și cum ies. Toate astea pentru că îmi doresc ca atunci când are o întrebare, să vină la mine, vreau să țin comunicarea deschisă. De atunci nu m-a mai întrebat nimic pe tema asta.
De curând am vorbit despre ciclu la fete și ejacularea nocturnă, următoarea etapă prin care corpul se pregătește pentru reproducere. Fetele au în zilele noastre ciclu de la 10 ani, clasa a treia. Am vorbit și despre cum se concep copiii și cum se nasc. Saleema Noon are o carte în care descrie nașterea pe cale naturală așa de frumos: ”Prima oară când te-ai dat pe toboganul cu apă!” Întrebare: ”Sexul se face la spital?”
Iată câteva din întrebările pe care le-am primit de la părinți, dornici să exploreze posibilitatea de a vorbi cu copiii de spre corp:
De ce să îi învățăm pe copiii în preadolescență despre părțile intime ale corpului și schimbările ce vor avea loc ?
Pentru a fi pregătiți cu toate informațiile necesare pentru schimbările ce vor avea loc în corpul lor fizic și emoțional. Perioada de pubertate este dificilă pentru ei și înțelegerea proceselor îi va ajuta să experimenteze totul mai ușor.
De ce așa de repede, să nu-i lăsăm să mai copilărească?
La vârsta de 7-8 ani copiii sunt foarte curioși și interesați să înțeleagă cum funcționează lucrurile din jurul lor. Ei sunt nealterați de prejudecăți și stereotipuri sociale astfel încât pun deschis întrebări pentru a înțelege procesele din jurul lor. Odată curiozitatea satisfăcută, le iese subiectul din minte.
Lasă că află ei de la prieteni!
Dacă nu le explicăm noi despre cum funcționează corpul, care sunt părțile corpului intime și denumirile lor corecte, este posibil să își facă păreri greșite din surse neautorizate sau să fie ridiculizați de colegi că nu știu ce înseamnă anumite cuvinte, poate chiar să fie obiectul unui abuz, neștiind acest lucru. Astfel tu, părintele, te vei confrunta cu probleme de genul: nu vrea să meargă la școală că au râs copiii de el, pentru că nu știe ce este un prezervativ sau poate reclamații de la alți părinți pentru că a ciupit fete de fund sau a fost pipăită și nu a știut cum să reacționeze șșmdp.
Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sine, oportunităților online și educației sexuale.