”Mami, părinții lui Adi nu vin niciodată cu el la nici o activitate.”
”Mami, mama lui Marius nu ține tot timpul cu el”.
”Mami, mulțumesc că m-ai oprit din jucat pe telefon, a fost super cu băieții la zăpadă.”
Vlad vine de la școală și îmi povestește de prietenul lui. E diferit și ceilalți copii se iau des de el și îi fac tot felul de glume.
-Mie îmi place să mă joc Fortnite cu el, nu știu de ce. Eu tot timpul îi iau apărarea. Uite și astăzi râdeau de el. Știi că îl bat părinții? Așa mi-a spus și mi-a arătat urme pe corp. De obicei mama lui îi ia apărarea, da și ea îl bate dacă nu face ce zice. Și el îi înjură pe părinți, adică vorbește așa urât cu ei. Nu putem să îl ajutăm?
-Vlad e o situație foarte delicată, că la noi sistemul social nu e foarte eficient și cumva e mai bine să rămână acasă decât la o casă de copii.
-Nu putem să îl luăm noi?
-Ooof, dragule, tare îți dorești su partener de joacă, nu?
-Da. Da și să fie el bine. Mami știi ce des plânge? Putem?
-Nu putem.
-Trebuie să facem ceva.
Așa că m-am apucat să dau mesaje la prietenele mele care lucrează cu copii să întreb ce pot să fac.
Și am aflat, de la Cristiana Ionescu, de la Centru Edulier că există telefonul copilului unde orice copil poate să sune să ceară ajutor. Sau pur și simplu să vorbească cu cineva, să povestească bune și rele.
Și Cristiana m-a felicitat pentru inițiativa lui Vlad și eu mi-am dat seama din nou că creștem alte generații de copii. Copii care nu acceptă nedreptatea și vor să o repare. Fac tot ce pot ca să contribuie și să schimbe lucrurile. Vor o lume mai bună și pentru cei din jurul lor.
Și noi suntem modele pentru ei. Dacă vrem ca ei să schimbe ceva, trebuie să învețe de la noi.
Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sine, oportunităților online și educației sexuale.