Radio Itsy Bitsy și Ikea Romania au început o campanie de conștientizare cu privire la necesitatea și rolul taților în viața de familie și a bebelușilor. Găsiți mai multe informații despre prima dezbatere pe această temă în articolul Caca pute – tată de bebeluș.
Știați că tații au dreptul la o lună de concediu de paternitate și că doar 10% din ei beneficiază de el?
Am citit articolul scris de Cristian Chira Birta Există trei tipuri de tați în Romania. Tu în care categorie ești? și m-a pus pe gânduri, pe lângă faptul că mi-a plăcut tare mult abordarea prin segmentarea pieței și targetarea publicului pentru rezultate optime. Că doar și eu vin din lumea de business.
Aș vrea să reflectăm despre categoria identificată de el ca fiind tații cu credința că: ”în creșterea lui nu mă bag, e treaba doamnei; dacă mă solicită ea, mă bag, dacă nu, nu”
Această abordare este o chestiune culturală și de educație care este transmisă băieților de când sunt mici. Tații se ocupă cu serviciul, mama cu casa și copiii. Pe lângă serviciu evident. E sănătoasă? Nu. Pentru nici un membru al familiei. Putem face ceva? Da. Dacă ești mamă, vorbește cu partenerul despre asta. Vezi care sunt opreliștile și ce puteți face. Dacă ești tată, vezi ce te reține să fii implicat. Care sunt valorile tale, ce îți dorești cu adevărat?
Propun bărbaților un exercițiu de imaginație. Știți că femeile nu au nici o școală despre cum să se ocupe de un bebeluș nou născut. Ele își adună informații de pe internet sau prin cărți, de la prietene, de la doctorul de familie, moașă, mamă, soacră sau participă la cursuri etc. Și trec la treabă.
Cum a fost pentru mine? Asistenta mi-a arătat cum să schimbi prima oară bebelușul. Și am încercat. Când am ajuns acasă mă întrebam oare cum a făcut că nu mai știu și am căutat un tutorial pe internet. Cu bontul ăla de la buric ce fac, ce a zis doctorul, cade singur? Oare îl doare pe ăsta micu’?
Cum să îl spăl, e ca la câini, să nu îi intre apă în urechi? De ce trebuie să îl spăl în fiecare zi, nu e ca și cum s-ar murdări sau ceva. Oare nu trebuia să simt o mare iubire? Oare când o să vină, că nu simt nimic.
Iată și exercițiul. Ne imaginăm că tatăl este persoana principal responsabilă de copil. S-a născut, ai venit cu el acasă. Deci copilul e al tatălui nu al mamei. Mama este acolo să îl ajute și sprijine pe tată. Și vine:
Iubitule, copilul se strâmbă și s-a înroșit, ce să fac?
Iubitule, ăsta micul plânge într-una și nu tace de loc, cred că vrea la tine.
Iubitule, miroase urât, îl schimbi tu, știi că mie mi se face rău.
Iubitule cum se pun hainele ăstea, că nu se potrivesc deloc?
Iubitule, nu tace copilul, ce să fac?
Iubitule cred că îi e foame, îi dai să mănânce?
Iubitule cum se desface căruciorul?
Iubitule, te descurci minunat.
Ce bine arăți, nu vrei să ne facem de cap? Cât nu putem?
CUM TE-AI SIMȚIT?
Aș putea continua mult și bine. Să vă povestesc un lucru pe care sigur nu îl veți găsi pe internet.
Doctorul m-a învățat să îmi spăl mameloanele înainte să alăptez copilul. Și copilul meu a vrut să fie alăptat, încă din prima clipă, refuzând categoric laptele praf. Un mic piranha. Se conecta și nu îl mai puteam dezlipi. M-am conformat. Era ora de masă, mă duceam la baie, mă spălam și îl puneam la sân. Pentru că am făcut răni, prima săptămână am alăptat în niște dureri crunte. De aceea stăteam când puteam cu sânii neacoperiți, pentru că orice atingere mă durea. Ați auzit de Pavlov și faimosul lui reflex? De fiecare dată când deschideam robinetul sânii mei stropeau, așa ca un pistol mic de apă, însă cu lapte. Și așa am început să nu mă mai spăl înainte să alăptez. Că doar nu se murdăreau mameloanele sau ceva. Ceea ce vreau să spun este că învățăm din experiență. Nici un moment nu e potrivit și nimic nu te poate pregăti cu adevărat să fii părinte.
Eu cred că nici o persoană nu le știe pe toate și acolo unde un bărbat și o femeie descoperă și gândesc lucrurile împreună, rezultatele sunt mai bune. Să crești un copil implică o responsabilitate, ea este însă mult depășită de bucuriile și satisfacțiile pe care le ai când vezi că implicarea ta aduce atâta bucurie, fericire, sănătate și echilibru pentru copil. Nu ajutorul tău dat mamei ci prezența ta permanentă în viața, în mintea și în sufletul copilului. Ce zici, te-am convins?
Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sine, oportunităților online și educației sexuale.