Cum cresc un copil empatic?

Cum creăm copiilor deprinderea de a fi empatici? De a se gândi și la cel de lângă el, însă sănătos, fără sacrificiu de sine?

Îl iau pe Vlad de la școală. Se suie în mașină și îmi dă o punguță cu trei prăjiturele, preferatele mele și zice:

-Pentru tine! Doar trei că știu că nu mănânci mai multe. Și chiar așa e. Îi mulțumesc cu un zâmbet larg, spun sincer că îmi doream ceva dulce și el continuă:

-Azi am fost drăguț.

-Cum adică? întreb eu.

-Voiam să îmi cumpăr mini-pateuri și mai erau doar șase. Și nu le-am luat pe toate am luat doar trei că și cei din spatele meu voiau tot mini pateuri.

-Și cum te-ai simțit? Întreb eu.

-M-am simțit super, sunt mândru de mine.

-Îi cunoșteai pe cei din spate, de unde știai că vor pateuri?

-Nu, era o doamnă și o fetiță, le-am auzit vorbind.

-Chiar sunt mândru de mine. Spune din nou cu un zâmbet larg. 

Cum putem încuraja copiii să fie empatici?

Eu cred că primul pas este să ne uităm către noi înșine și să vedem care sunt deprinderile noastre pe care le oferim drept model. Este enervant când te regăsești în gesturi sau vorbe ale copilului? Îți place sau îți vine să îl strângi de gât? Observă cum te porți tu în diferite situații și ce model îi oferi.

 

Iată câteva sugestii pentru a dezvolta empatia copilului:

  • Oferă-i copilului o un spațiu de siguranță în care îi oferi empatie când are nevoie și ești prezent să îl asculți; numește sentimentele și îl invită-l să discutați despre ce simte, de ce simte și ce acțiuni face.
  • Folosește-te de oportunitățile zilnice pentru a discuta cum se simt oamenii din jur, fie ei în viața reală, la televizor sau în cărți. Conectarea emoțională cu persoana cu care interacționezi face diferența înaintea unei acțiuni.
  • Ajută-i să descopere ce au în comun cu copiii din alt mediu sau altă cultură.

 

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.

Lasă un răspuns