5 lucruri pe care putem să le spunem când copiii își descoperă corpul

Copiii pot să înceapă să își atingă zonele genitale de la vârste foarte fragede, cum ar fi între 1-5 ani. Ei folosesc această atingere pe post de liniștire, similar suptului degetului. Zonele genitale au multe terminații nervoase și atingerea provoacă o plăcere liniștitoare. Este în regulă să facă acest lucru.

În perioada preadolescenței 8-13 ani, în corpul copiilor încep să apară hormonii sexuali care îi îndeamnă la curiozitate și la explorarea părților genitale.

Ce facem dacă observăm că un copil preadolescent își atinge părțile genitale:

  • Primul pas ar fi să vedem care sunt sentimentele noastre cu privire la masturbare și la educație sexuală. Ne e confortabil să vorbim despre asta sau ne e rușine? Dacă credem că putem, însă nu ne vine ușor, puteți urmări pașii de mai jos și chiar să fiți sinceri și să spuneți că nu vă e confortabil și de ce. Dacă credeți că nu puteți, adresați-vă unui specialist.

Atelierele de educație sexuală le oferim în cadrul săptămânii de școală altfel sau organizate special pentru grupuri de copii. Vedeți conținutul Știința copului pentru copii.

  • Formulăm o observație (când sunteți în particular, nu de față cu alți oameni), de ex. ”Am observat că îți atingi penisul, îți face plăcere/te gâdilă/te simți bine?” E important să numim organele genitale cu denumirea lor științifică.
  • În funcție de răspuns continuăm cu asigurarea că este un lucru normal și sănătos să-ți explorezi corpul. Mângâierile se simt diferit în diferite zone ale corpului. Putem purta o discuție despre cum te simți când îți atingi mâna și ce simți când îți atingi vulva sau penisul.

Citește și Șapte întrebări și răspunsuri despre știința copului

  • Dacă copilul nu știe deja, îi spui care sunt zonele intime, particulare, genitale: zona de sub buric care merge printre picioare și se termină la baza spatelui, sânii sau zona pieptului și gura. Atingerea și explorarea acestor zone se face într-un spațiu particular, nu în public. Într-un loc unde suntem singuri, cum ar fi în camera proprie sau în baie.
  • Nu aveți de ce să vă faceți griji dacă copilului dvs. îi place să se masturbeze. Explorarea corpului și curiozitatea sunt sănătoase și vor duce la o viață sexuală mai împlinită. Vă puteți îngrijora dacă se întâmplă atât de des încât acest lucru îi afectează rezultatele școlare sau viața și atunci este recomandat să vă adresați unui specialist.

Citește și La ce vârstă le vorbim copiilor despre cum se fac copiii

La ultimul atelier susținut de noi pentru copiii de 8-10 ani unul dintre participanți m-a întrebat despre masturbare. Știa despre posibilitatea de a-ți crea plăcere atingându-te între picioare de la verișoara de 12 ani. Mi-a spus că îi place să facă acest lucru și că profită de orice ocazie.

Copiii descoperă informații despre corpul lor de la alți copii sau internet și ignorarea acestui fapt sau blamarea duce la evitarea interacțiunii cu părinții pe această temă, nu la oprirea explorării corpului. Ei vor discuta doar cu prietenii și se vor exprima liber altundeva decât acasă. Astfel riscați să fie dezinformați și expuși la începerea vieții sexuale devreme, abuzuri boli.

Puteți găsi resurse pentru a vă uita cu copiii pe platforma Sexul vs. Barza și pentru tinerii de liceu Asociația Tineri Pentru Tineri organizează cursuri de informare susținute tot de tineri de liceu, formați pentru conceptul de ”peer learning”.

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sine, oportunităților online și educației sexuale.

Lasă un răspuns