Cum facem părinții să coopereze? Vlad întreabă, Urania Cremene răspunde

Vlad e curios să afle cum poate să-și ”educe” părinții și să obțină cooperarea lor pe diferite subiecte. Cu ajutorul meu i-a lansat o provocare Uraniei Cremene. Mai jos aveți întrebările lui Vlad și răspunsurile Uraniei Cremene, căreia îi mulțumesc pe această cale.

Vlad öi Urania

  1. Cum să conving un părinte sau pe mama să mă lase să fac ceva dacă deja a zis nu?

Urania Cremene:  Uite, dacă mama ta a răspuns deja “nu”, și e o mama fermă și caldă, ai putea fi mândru de ea, dacă nu cedează. Ai putea învăța și tu, sa fii la fel: când spui “da”, sa fie “da”, când spui “nu”, sa fii sigur că asa rămâne. Ce ți-aș propune eu, asta pentru a crește șansele să primești mai mult din ceea ce-ți dorești, este să pregătești mai bine cerința ta.

Oamenii (inclusiv mama ta), sunt mult mai dispuși să-ți ofere ceea ce vrei, dacă le demonstrezi că și ei primesc cât mai mult din ceea ce doresc. Ai 10’ani, așadar presupun că știi ceva engleză. Win-win se numește soluția asta. Câștig-câștig. Să-ți dau un exemplu: dacă îi ceri mamei o înghețată mare -când deja ai mâncat dulce în ziua respectivă, șansele să-ți mai ofere unul, sunt mici. Și nu pentru că ar fi rea, ci pentru că chiar îi pasă să crești sănătos. Dar dacă vrei foarte mult să mănânci înghețată aia, poți începe așa:

-Mama, știu că am mâncat deja dulce azi și ca probabil te gândești că în niciun caz nu mai primesc altceva dulce. Știu că ții la sănătatea mea. Și eu. Doar că îmi doresc tare mult o înghețată și sunt dispus să renunț la dulcele de mâine.

Vlad: Pare o idee bună.

Citește și Cum dăm feedback copiilor, trei idei pentru părinți și educatori

  1. De ce părinții nu te lasă să stai mult la telefon sau calculator chiar dacă știu că îți face plăcere?

Urania Cremene: Păi, dragul meu, pentru că plăcerea nu-i totuna cu “ne face bine”. Părinții nu te lasă mai mult în fața unui ecran, din același motiv pentru care este dovedit faptul că cei mai inteligenți oameni sunt aceia care petrec mai mult timp citind sau având experiențe directe, decât cei care se joacă pe calculator. În plus, dacă plăcerea ar fi criteriul principal al alegerilor, părinții te-ar hrăni exclusiv cu ciocolată și biscuiți Oreo, ți-ar oferi numai sucuri dulci și te-ar trimite la culcare după miezul nopții, că e foarte frumos cerul noaptea… Ecranele sunt nocive. Punct. Poți citi sute de articole pe aceasta temă.

Vrei mai mult timp în fața unui ecran? Dovedește părinților că-l folosești pentru a învăța (cursuri, documentare, how-to), nu că te joci de-a omorât monstruleți. și dacă faci asta, ai toate șansele să devii un trend setter în gașca ta. Smart is uber cool!

  1. Cum convingi un părinte să te lase mai mult la tel calc etc? Eu stau ca 3 ore.

Urania Cremene: Stai deja prea mult ;-)). Singurul mod în care ai obține mai mult timp, ar fi să folosești tehnologia pentru a învăța, a-ți hrăni o pasiune (să faci cursuri de chitara online, de ex), sau să filmezi pentru Youtube și să transmiți mesaje pentru plantarea copacilor în zone deșertificate.

Vlad: Și din Fortnite se câștigă bani, e pasiunea mea.

  1. Cum convingi un părinte să iți comande pizza?

Urania Cremene: Aplică ce ți-am spus mai sus: gândește win-win. Ei te vor sănătos, tu îți dorești (și) pizaa. Fă un grafic/tabel săptămânal cu ce ți-ai dori să mănânci. Include tot. Stai cu ai tăi la masă într-o seară și prezintă-le proiectul. Dovedește-le că ești responsabil cu corpul tău, că ai habar că trebuie să mănânci și proteine, și carbohidrați, și fructe și legume crude, și că poți avea din când în când cate o pizza, mai cu seamă dacă este precedată de puțină salată. Ai tăi te vor sănătos. Cred că și tu vrei asta. Pizza e ok, dacă nu e de 2 ori pe săptămână.

Vlad: Cred că asta ar putea să funcționeze.

Citește și Întrebări de la copii despre schimbările în corp și cum se fac copiii

  1. Când ai zis ca faci ceva și nu ai făcut, ce faci ca să nu se supere părinții tăi?

Urania Cremene: Hmmm…asta e nasoală. Ți-aș propune o abordare preventivă. Adică, înainte să promiți că faci ceva, asigură-te că iei în calcul tot ce poate să meargă prost. Dacă faci tot ce ține de tine, dar tot nu se întâmplă ce-ai promis, nu se va supăra nimeni. Dacă o lălăi sau fușărești, sau tratezi neserios promisiunea, atunci dai dovadă de lipsă de caracter și ceilalți (nu numai părinții tăi, ci oricine) își cam pierd încrederea în tine. Regula de bază aici: promite numai ceea ce chiar îți propui să faci. Ține-ți promisiunea. Always. Be a man!

Pe Urania Cremene o putem asculta la „În direct cu Urania Cremene” cu tematică săptămânală în fiecare joi între 15:00 și 16:00 la Itsy Bitsy FM.  Tema săptămânii este: Cum obțin cooperarea copilului? 

Urania Cremene este mamă, iar pasiunea ei pentru parenting a început acum 8 ani, când a venit pe lume băiețelul ei. Cu o experiență de peste 15 ani ca trainer și public speaker, Urania deține mai multe acreditări naționale și internaționale în urma unor formări ca Master Trainer, Coach și Facilitator. Întreaga sa experiență a fost pusă în slujba comunității de părinți din România, pentru dezvoltarea sănătoasă și autonomă a copiilor. Clic pe link pentru a afla programul atelierelor gratuite oferite de Urania Cremene.

Lasă un răspuns