Când voi fi mare o să mă căsătoresc cu Maia! Dragostea la 9 ani

Profită de îndrăgostelile copiilor pentru a pune bazele unei relații de încredere în ceea ce privește discuțiile despre emoții. Astfel, ei vor veni latine să îți povestească când se vor îndrăgosti prima oară și mai departe despre relațiile intime. Prima dragoste (cea de copii) este o oportunitate de a discuta despre:

Limite și consimțământ

Vă puteți folosi de acest filmuleț care explică într-un mod amuzant și pe înțelesul tuturor consimțământul și puteți întreba ulterior:
-Ți s-a întâmplat ca persoana de care îți palce să zică da (tu ai fost super încântat) și după aceea imediat să se răzgândească? Cum ai reacționat? Cum te-ai simțit?

Ce înseamnă iubirea

Când copilul ne declară că îl iubește pe colegul lui de bancă (au 8 ani) putem spune:
-Când spui că o iubești, ce vrei să spui, ce îți place la el?
Astfel noi putem înțelege mai bine situația și copilul învață să reflecteze asupra sentimentelor pe care le are.
-Vrei să îi spui că îți place de el? De ce?
Fără să sugerăm noi ce să facă, pur și simplu să discutăm așa cum am discuta cu prietena cea mai bună.

Comunicare

Copiii își exprimă afecțiune în preadolescență prin gesturi de atenție, cum ar fi: se fugăresc cu o anumită persoană de care le place, îi ascund penarul, îi fură mâncarea etc. Ne putem folosi de această ocazie pentru a discuta despre cum comunicăm unei alte persoane sentimentele noastre, când le comunicăm și în ce context.
Clic pe videoclip cu răbdare până la sfârșit, e cu morală dar și o sugestie de a lua lucrurile mai puțin serios, între noi adulții, bine-nțeles.

http://https://youtu.be/AEgf9qZm0mw

 Câteva sugestii pentru acest nou capitol în viețile părinților și ale copiilor:

💕 Ai încredere că copilul oricât de mic, poate simți afecțiune față de o persoană, validează acest sentiment și reflectă-l: ”Îți place mult de băiatul cel nou de la tine din clasă?”

💕 Să tachinezi copilul pe tema iubirii sau a relațiilor intime, poate transmite anumite mesaje greșite despre relații și mai mult, tachinarea și glumele îl vor face să se îndepărteze de tine și să evite subiectul. Încercă să pui bazele unei relații bazate pe valori pozitive, întrebând ”ce îți place la ea”, fără să încurajezi  prejudecățile cu întrebări, cum ar fi ”e drăguță?”.

Citește și Cum dăm feedback copiilor, trei idei pentru părinți și educatori

💕Când sentimentul nu e împărtășit și persoana de care e îndrăgostit refuză să se joace cu copilul sau îi spune lucruri neplăcute, e momentul pentru a pune bazele gestionării emoțiilor cauzate de o despărțire. Fraze de genul ”lasă că trece” nu sunt potrivite. Întrebați-l ce simte și validați-i sentimentele ”e greu să auzi că te-a făcut prost și ți-a scos limba, ai fi vrut să se joace cu tine.” 

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.

Lasă un răspuns