Cum ajut copilul să își găsească motivația? 7 metode pentru părinți și profesori

Pedeapsa sau recompensa este o metodă care funcționează pe termen scurt, imediat ce este eliminată persoana revine la comportamentul inițial. Ceea ce ne dorim este să învățăm copii să-și găsească propria motivație, să vrea ei să învețe, să meargă la sport, să se spele, să mănânce echilibrat etc.

Iată câteva idei potrivite în familie sau la școală, pe care le puteți folosi pentru a-i ajuta pe copii să fie mai conștienți cu privire la responsabilitățile lor:

  1. Două coloane (părți)

Invită elevii să se așeze pe două coloane, una care reprezintă ”astăzi îmi voi respecta colegii și voi participa la activitățile propuse” și cealaltă ”astăzi voi deranja ora și voi fi dezinteresat”. Invită-i să aleagă în care dintre cele două coloana vor să se alinieze.

Acasă puteți face acest exercițiu cu toată familia: ”azi voi face multă mișcare în aer liber” sau ”azi voi lenevi pe canapea la televizor”

  1. Întrebare cu măsură

”Pe o scală de la 1-10 cât de probabil este că îți vei face astăzi tema fără să îți aduc eu aminte?” Copilul va oferi un răspuns. Următoarea întrebare este foarte importantă, ”de ce ai ales numărul acest și nu ai ales unul mai mic?”

  1. Foaia cu obiective

Invită-i să completeze la începutul fiecărei perioade (definiți împreună perioada), un formular cu ceea ce își propun. La finalul perioadei verificați împreună dacă au realizat obiectivele și reflectați asupra motivului.

Acasă puteți face un panou pe care fiecare membru al familiei își trece obiectivele și la sfârșitul zilei, și le analizează fiecare pe ale lui. Puteți să faceți schimb de experiență cu întrebări informative, însă fără să criticați, de ex: ”Ai reușit să faci ce ți-ai propus?” ”De ce da, de ce nu?” ”Vrei să reiei obiectivul și mâine?”

Citește și Trei jocuri pentru a crește stima de sine la copii 

  1. Regulile clasei/casei

Invită copiii să creeze regulile clasei sau ale casei, încălcare lor ulterioară va crea o disonanță cognitivă, adică nu se vor simți bine, motiv pentru care respectarea lor crește.

  1. Obiective publice

Toată lumea vrea să fie privită drept o persoană de încredere, așa că ceea ce își propune o persoană în public are șanse foarte mari să fie respectat.

Citește și Cum facem părinții să coopereze? Vlad întreabă, Urania Cremene răspunde

  1. Amintește printr-o întrebare

Când îi spui copilului ce să facă, se activează niște mecanisme de rezistență psihologică cauzate de percepția de îngrădire a libertății și a autonomiei. Dacă în schimb întrebi copilul ce are de gând să facă, dându-i libertatea de a alege, vei folosi una dintre tacticile de convingere cu cea mai mare reușită.

  1. Angajamentul în scris pe un bilet

Îi invitați să își noteze în fiecare săptămână câte un obiectiv pe un bilet, care va sta la un alt copil, al cărui responsabilitate va fi să îl susțină pe colegul lui să își atingă obiectivul.

Clic pe Școala altfel pentru a vedea programul de ateliere oferit!

Sursa https://www.edutopia.org/blog/classroom-self-persuasion-david-palank

Lasă un răspuns