Educația completă a copilului conține o parte cognitivă (scrisul, cititul, științele) una socio-emoțională (să-și recunoască emoțiile și să le gestioneze etc.) și una a caracterului (trăsături necesare pentru atingerea performanțelor și trăsături morale).
În weekend am avut un turneu de volei pe plajă. Evident că se desfășoară afară, prilej cu care încerc să îl conving pe Vlad să vină cu mine, ca să petreacă și el mai mult timp la aer și să facă mișcare. Ca de obicei mă lovesc de veșnicul: ”Dacă vine și un prieten, nu am ce face singur.”
Așa că mă pun pe dat telefoane și confirmat cu părinții prietenilor, să vedem cine ar vrea și ar putea să vină. Găsim un prieten care se bucură de oportunitatea de a petrece weekendul cu noi, mai ales că duminică urmează să mergem la cățărare.
Citește și Cum dăm feedback copiilor
Ziua următoare înainte să plecăm, primim un mesaj că prietenul e obosit și s-a culcat târziu și nu se poate trezi și nu mai vine. Vlad se supără și evident că nu mai vine. Eu încerc să mă reorganizez pe ultima sută de metri, să văd cum fac cu Vlad, care urma să rămână singur acasă.
Mai târziu discută cu alt prieten să se vadă de după-amiază la teren. Acesta nu vine și nici nu îl anunță. Când dă Vlad telefon, îi spune că nu mai vine, fără nici o explicație (așa mi-a povestit mie Vlad). Așa că mă aleg cu un copil supărat și plictisit după mine, care nu vrea să mănânce nimic la restaurant ci doar să ajungă acasă și să se arunce la Fortnite, ca să-i treacă supărarea, lucru cu care evident eu nu sunt de acord. Urmează o supărare și mai mare. Ziua următoare alți prieteni din cartier zic că ies și nu ies și Vlad îi așteaptă.
Așa că mă întreb: cum îi învățăm noi pe copii angajamentul, încrederea și seriozitatea. Că atunci când ai zis un lucru, îl și faci?
Citește și Cum ajut copilul să își găsească motivația?
Aceste trăsături fac parte din educarea caracterului, o parte a conceptului de Educația completă a copilului (education of the whole child) care mai include dezvoltarea socio-emoțională și educația cognitivă (ce învață la noi la școală). Găsiți aici tot felul de resurse pe această temă: http://www.wholechildeducation.org/what-works
Abilitățile necesare unei vieți de succes sunt:
1. Să scrie și să citească
2. Bazele științelor și abilitatea de a gândi critic, atent și creativ
3. Să găsească soluții practice la diferitele probleme
4. Să-și asume responsabilitatea pentru sănătatea și bunăstarea lor
5. Să lucreze în echipă și să colaboreze
6. Să fie atenți și respectuoși cu cei din jur
7. Să înțeleagă cum funcționează societatea și să fie pregătiți să își asume rolurile necesare în viitor
8. Să fie oameni de caracter și să ia decizii potrivite (n-am vrut să spun raționale) și etice
Școala îi învață primul punct și jumătate. Studiile arată că restul sunt mai importante pentru a avea succes în viață și că ele fac diferența între cei ce vor avea încredere în ei și își vor exploata potențialul la maxim și cei ce vor fi mai puțin încrezători în puterile proprii.
În contextul în care părinții petrec două ore seara cu copiii, într-un caz fericit, cum își dezvoltă ei aceste abilități? Cine este responsabil?
Pe blog găsiți materiale despre cum puteți dvs. să vă ajutați copiii să își dezvolte diferitele abilități necesare pentru viață. În plus organizăm ateliere și tabere unde noi completăm eforturile făcute de dvs acasă.
Citiți despre programele pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sine, oportunităților online și educației sexuale și contactați-ne!