De ce pedepsim copiii?

Alfie Kohn a venit din nou în Romania pentru a le vorbi celor interesați despre beneficiile colaborării și a educației fără pedepse și recompense.
Mi-a făcut plăcere să observ că numărul bărbaților din sală a fost mare, spre deosebire de ultima conferință la care am participat. Asta îmi arată că tații au început să fie mai conștienți de rolul lor și importanța relației tată-copil în educație.
Mai jos câteva idei pe care le-am reținut:

De ce pedepsim?

E rapid, e la îndemână, nu e nevoie de gândire sau abilități.
Nu avem un plan cu privire la ce vrem să îi învățăm.
Nu știm ce să mai facem, reacționăm emoțional când ne atingem limitele.
Este așteptat de societate să pedepsim și cedăm presiunii sociale.
Nevoia de control, dacă nu pedepsesc las lucrurile sa-mi scape de sub control.
Atunci când simțiți că nu mai puteți și ați vrea să recurgeți la o metodă rapidă de corectare a comportamentului copilului vă recomand să vă gândiți la următoarele întrebări:
Care este planul pe termen lung?
Cum îți dorești să fie copilul tău la 20 de ani?
Ce abilități ai vrea să aibă?
Ce faci acum ca să pui bazele pentru formarea acelor abilități?

Ce consecințe au pedepsele, pe termen lung?

Cu cât veți folosi mai mult puterea asupra copilului cu atât îi veți influența mai puțin viața.
Parentingul prin pedepse este o formă de agresiune asupra copilului (bullying), pe care el o va lua drept model și folosi în viață.
Dacă te concentrezi asupra comportamentului copilului, pierzi din vedere motivele și raționamentele lui. Dacă scopul tău e să corectezi comportamentul, vei neglija formarea caracterului.
Alternativa pentru pedepse este colaborarea și dragostea necondiționată, despre care voi scrie în următorul articol.

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.

Lasă un răspuns