Oferi copilului dragoste necondiționată? Verifică acești 9 pași

Ce înseamnă dragoste necondiționată? Se simte copilul înconjurat de iubire indiferent care este comportamentul lui, cum arată sau ce rezultate obține? Are curajul să îți refuze  o cerere și să vină cu propriile soluții?
Alfie Kohn a povestit la conferința de sâmbătă și despre ce înseamnă dragostea necondiționată, mai jos câteva idei.
IMG 2533
Nu ajunge să iubim copiii sau să se simtă iubiți. Ce au nevoie, e să știe că sunt iubiți necondiționat, pentru cine sunt ei nu pentru ceea ce fac. Trebuie să știe asta chiar când fac lucruri cu care nu suntem de acord. Dragostea noastră e tot timpul acolo și ei trebuie sa fie siguri de asta, să nu se îndoiască nici o clipă.
Spre deosebire de parentingul necondiționat, parentingul tradițional este despre dragostea care trebuie câștigată, despre aprobare și atenție ca formă de recompensă. Când nu face copilul ce vreau eu nu îi acord atenție.
1. Forma de dragoste care trebuie câștigată, nu e dragoste.
Când îl trimiți în camera lui pentru că nu te-a ascultat sau a făcut ceva ce tu consideri nepotrivit, își reții dragostea, îl dai afară din zona de afecțiune. Același lucru se întâmplă și când alegi să nu vorbești cu el sau să îl ignori pentru că nu ți-a făcut pe plac. Copilul va înțelege că îl iubești doar când face cum vrei tu.
2. Recompensele sunt dragoste condiționată și manipulativă.
Expresia facială, tonul vocii, limbajul corpului, toate trebuie să arate că orice face copilul, dragostea ta e acolo. Dacă el simte că este iubit doar în anumite situații,  își va spune:
3. -Sunt o persoană “bună” doar când fac bine la școală, arăt bine, am rezultate la sport, fac curat în cameră etc.
Astfel vei pune bazele stimei de sine condiționate. Copilul (respectiv adultul) se va simți valoros doar când îi recunoaște cineva meritele, este într-o relație bună sau are succes la școală/serviciu.
4. Vreau să cred în mine chiar și când greșesc.
Copilul va crede în el, se va respecta și va fi îngăduitor cu el dacă s-a simțit iubit în orice moment. Atunci când copilul nu face ce vrei tu sau ți se pare că comportamentul lui este nepotrivit, e bine să te întrebi
 -Ce pot face diferit?  sau Pot să privesc lucrurile în alt fel? Poate pot să îmi reformulez cererea.
5. Pune relația pe primul plan, nu să ai dreptate.
Dacă copilul are încredere în tine, șansele să cooperați sunt mai mari și se va bucura să facă ce îi ceri. De fiecare dată când spui ”nu”, să te asiguri că relația e ok și să îi explici de ce alegi să îi ceri acel lucru. Limitele sunt importante, însă ele trebuie puse cu blândețe.
6. Ajută-l pe copil să se pună în locul celeilalte persoane.
Încurajează-l să își imagineze ce s-a întâmplat de persoana respectivă a reacționat așa. Ce experiență a avut pe parcursul zile sau în trecut? Puteți să vă jucați și să generați idei în timp ce sunteți la cumpărături sau în mașină. Alegeți o persoană de pe stradă și întrebați: ”Ce crezi că a făcut mai devreme?” Când noi, părinții ne punem în locul copilului, îi arătăm cum se face și îi dăm un exemplu.
7. Nu te îngrijora cu privire la ce cred prietenii tăi despre copil, fii de partea copilului.
De multe ori cedăm presiunii sociale, a familiei sau a prietenilor cu privire la felul în care alegem să educăm copilul. Nu uita că pe primul plan sunteți voi, tu și copilul și ceea ce vă doriți să construiți împreună.
8.Nu te preface că le știi pe toate.
Arată-i că te străduiești să găsești soluții, că te informezi, că iei decizii chiar dacă nu ești sigur. Astfel îi vei oferi un model de cum să gestioneze situațiile necunoscute care vor apărea în viața lui.

9. Vorbește mai puțin, întreabă și ascultă mai mult.

Colaborarea este despre a explora, nu a spune ce trebuie făcut. Despre găsirea de soluții care să satisfacă nevoile tuturor celor implicați. Cu cât e mai mare copilul cu atât este mai important să întrebi și să asculți. Vei fi surprins ce idei bune și soluții practice găsesc copiii, acolo unde noi le complicăm sau nu prea știm ce să facem.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.

Lasă un răspuns