Mami, îmi pare rău că sunt așa nemulțumit

Săptămâna trecută am avut oportunitatea să dau un interviu despre stima de sine la copii. Ce este stima de sine? Încrederea în forțele proprii, care are legătură în marea majoritate cu încrederea în corp.

Știați că 80% din femei răspund că nu se consideră frumoase când sunt întrebate? Am făcut și noi un mic test la atelier și am întrebat copiii, fete și băieți, pe o scală de la 1-10 cam ce încredere au în forțele proprii? Băieții și-au dat 9 și 10, fetele între 2 și 7.

Ce se întâmplă? Ajung tiparele în care îi încadrăm la ei. Și încep să să realizeze că sunt ”greșiți”.

”De ce nu poți fii și tu ca alte fete?” Întreabă mama. ”Ar trebui să-mi placă să port fuste și eu vreau pantaloni și să mă cațăr în copac”, își spune Maria. Ce e în neregulă cu mine? .

Citiți aici ce puteți face ca să vă ajutați copiii să aibă mai multă încredere în ei. Acum însă m-am pornit cu altă poveste.

Când am terminat atelierul și filmarea pentru stima de sine, Vlad și prietenii lui și-au dorit să vină toți la noi. Adică încă trei copii, două fete și un băiat.

-Vă las acasă și o duc pe Diana la metrou.

-Mie mi-e foame, spune Andreea.

-Mâncăm shaorma, mami, ne dai bani? Propune Vlad.

-Avem musaca în frigider, vă încălziți la cuptorul cu microunde și mâncați.

Tare mai speram să se descurce singuri, că am avut o zi lungă și nu prea aveam chef să pun de mâncare la patru copii. O las pe Diana la metrou și ajung acasă în ca 30 de minute. Ce făceau copiii?

 

Intru în casă, era masa trasă și toți patru în jurul mesei, cu farfuria cu mâncare în față, pahar cu apă și pâine. Vlad tocmai se ridica.

-Nu ești o mamă bună, spune Luca către Vlad, care se pare că își luase rolul de gazdă în serios. Ceilalți copii erau ”copiii și el mama”.

-Ți-am zis să-mi dai pâinea și nu mi-ai dat-o și a durat o grămadă până ne-ai pus la toți.

-M-am străduit, da nu merge mai repede. Zice Vlad și râde, în același timp se uită la mine și zice:

E greu să fii mamă, ai o grămadă de făcut.

-Da! Și mai vin și comentarii nemulțumite, după ce tu te străduiești să iasă toate bine. Zic eu.

-Așa e! Și încep toți să râdă, spunându-i lui Vlad că s-a descurcat totuși bine în rolul de mamă.

 

Seara în pat, Vlad mă ia în brațe și mă pupă și îmi spune:

-O să fiu mai puțin nemulțumit, acum am văzut ce greu e să pregătești pentru toată lumea și să te gândești la toate.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.

 

 

Lasă un răspuns