UPS (universal problem solving), în română, metoda universală de rezolvare a problemelor, este o schemă care îi ajută pe adulți și copii să rezolve probleme/ia decizii/ gestioneze situații conflictuale.
Poți să propui să folosiți cei nouă pași pentru a rezolva o situație tensionată în familie. În felul acesta, copilul va reține acest model și va deveni mai conștient de rolul emoțiilor în situațiile care apar zi de zi. Propunerea mea este să faci acest lucru împreună cu copilul, astfel va vedea că nici tu nu le știi pe toate așa din prima și că folosești diferite metode pentru a găsi cele mai bune soluții, lucru care îi va crește stima de sine și va întări încrederea în forțele proprii.
Urmează pașii de mai jos pentru a găsi cea mai bună soluție:
- Identifică sentimentele și emoțiile pe care le ai cu privire la problemă. Primul pas și unul foarte important este observarea propriilor trăiri: sunt frustrat, trist, furios, gelos?
- Liniștește-te, folosește strategii de relaxare. Înainte să merg mai departe cu șirul gândurilor îți iei niște timp să te liniștești, respiri adânc faci o baie lungă, sau ieși la o plimbare, ce funcționează pentru tine și copilul tău.
- Descoperă problema. În ce fel reprezintă o problemă pentru tine sau pentru voi?
- Identifică ce îți dorești și stabilește un obiectiv care să respecte regula celor 3R: să fie realistic, realizabil și rațional.
- Gândește-te la cât mai multe soluții pentru rezolvarea problemei, generează idei folosind metoda ”brainstorming”. Este important ca observarea sentimentelor cu privire la problemă și stabilirea unui obiectiv să aibă loc înainte de a genera soluții.
- Gândește-te care ar fi plusurile și minusurile cât și consecințele soluțiilor găsite. Poți folosi și tehnica prin care vizualizezi rezultatele soluției. Practic închizi ochii, îți imaginezi că ai luat acea decizie și observi cum te simți, cum vei acționa, ce schimbări vor observa ceilalți.
- Alege cea mai bună soluție.
- Planifică cum vei pune în practică soluția aleasă și gândește-te la cum vei gestiona minusurile identificate. Ce obstacole anticipezi și cum le vei depăși?
- Folosește soluția aleasă. Cum a funcționat? Te-a ajutat modelul de gândire? Ce ai învățat nou?
Am făcut și eu acest exercițiu de gândire și iată cum a ieșit. L-am rugat pe Vlad să scoată din mașina de spălat echipamentul de sport și pentru că se juca pe calculator a amânat momentul. I-am mai adus aminte de câteva ori. Până la urmă s-a dus să le scoată, a aruncat sacul care era pe sârmă pe jos și și-a pus lucrurile lui acolo. A uitat o parte în mașina de spălat, totul în două minute ca să fugă repede iar la calculator. Acest model de comportament este repetitiv și pe alte subiecte.
Cum m-am simțit? Furioasă, că mi-a dat lucrurile pe jos și că nu mă ajută când îi cer. Frustrată pentru că consider jucatul pe calculator o pierdere de vreme și nu văd ce plus de valoare aduce, plus că specialiștii indică că face rău.
M-am liniștit, respirat adânc, conștientă fiind că statul la calculator este un punct care generează multe trăiri emoționale. Pentru că m-am supărat nu i-am mai pregătit prăjitură. Mică răzbunare. Pe buneeee? Da!
Văd două probleme. Una că am nevoie de ajutor cu chestiile prin casă și a doua că statul la calculator e nesănătos. Voi continua doar pe ideea de ajutor în casă acum.
Îmi doresc să primesc ajutor atunci când îl cer, chiar dacă durează câteva minute până îl primesc. Îmi doresc ca timpul la calculator să fie limitat.
Soluții cu minusuri
Să agreăm înainte să se așeze la calculator care sunt îndatoririle fiecăruia (uită ce e de făcut până la prânz). Să facem o listă cu ce e de făcut (alegem alte priorități decât făcutul listei). Să stabilim o prioritate a ceea ce e de făcut, dacă am nevoie de ajutor acum sau poate să aștepte (dacă prioritatea e mică e posibil să uite să facă și eu să trebuiască să îi tot reamintesc).
Cred că cea mai bună soluție este să ne gândim dimineața sau seara ce e de făcut și să facem o listă și un plan.
Voi parcurge modelul și împreună cu Vlad, pentru că atunci când comunicăm o problemă și discutăm împreună care sunt soluțiile, Vlad găsește cele mai potrivite strategii pe care le și aplică. Pentru că atunci când vii cu o propunere, îți și asumi responsabilitatea pentru ea, spre deosebire de situația în care îți spune altcineva ce să faci. Voi scrie în altă postare cum a funcționat! 🙂
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sine, oportunităților online și educației sexuale.