3 metode prin care să îți liniștești emoțiile înainte de teză

Copiii sunt în perioada de evaluări și teze, așa că m-am gândit să vă ofer trei metode simple pentru liniștire a emoțiilor înainte de un moment pe care noi îl percepem drept important, fie el examen la școală, competiție sportivă sau o întâlnire.

Întâi trebuie să înțelegem de unde vin emoțiile?

Creierul este împărțit în trei părți mari (anatomia este mai complexă însă am ales să folosesc aceste trei părți pentru a le putea explica pe înțelesul copiilor), creierul reptilian, creierul limbic și neocortexul.

Citește și Ești un părinte nasol, rețetă în 5 pași.

Creierul reptilian este responsabil cu instinctul și când impulsul se află acolo, reacționezi agresiv (lovești, țipi), te blochezi sau fugi. Acesta este creierul pe care îl folosesc animalele și care ne folosește și nouă în anumite situații, cum ar fi, dacă întâlnim un urs. De cele mai multe ori nu ne dorim să reacționăm din instinct.

Creierul limbic este cel responsabil cu emoțiile. Când impulsul se află aici, plângi, râzi, ești frustrat sau mulțumit sau ți-e teamă. Atunci când impulsul se află în această parte a creierului exprimăm emoții.

Nu poți purta o discuție rațională cu o persoană care reacționează emoțional. Trebuie să aștepți întâi să se liniștească și să se conecteze cu partea rațională a creierului. De exemplu atunci când copilul plânge și țipă este inutil să încerci să îi explici ceva. Îi spui doar să respire adânc și aștepți, cu răbdare să se calmeze. 

Neocortexul este partea creierului responsabilă cu rațiunea. Cu această parte a creierului îți dorești să iei decizii, Aici se fac exercițiile la matematică sau se dau explicații copiilor cu privire la faptul că nu e ok că au întârziat.

Toate părțile creierului au rolul lor și ne servesc în anumite momente. La examen la școală, competiție sportivă sau o întâlnire ne dorim să activăm neocortexul, pentru a acționa rațional. Iată cum putem să facem asta.

Este important să ne cunoaștem semnalele corpului cu privire la emoții, ca să le putem gestiona. Eu de exemplu am o strângere în stomac. Tu unde simți emoțiile? Dar copilul tău?

  1. Respiri adânc de 5 ori. Cât de adânc poți, astfel îi dai timp impulsului să treacă de la creierul reptilian și limbic la neocortex.
  2. Numeri în minte de la 100 în jos sau faci niște socoteli mai grele. Astfel impulsul din creier se va muta de la emoții la rațiune. Ai observat că după ce începi să scrii la examen de obicei nu mai ai emoții? Asta e explicația.
  3. Stai un minut într-o poziție puternică. Poziția puternică este acea poziție a corpului cu picioarele ușor depărtate, pieptul înainte, capul sus și mâinile ridicate spre cer ca și cum te-ai bucura de ceva. Aceeași poziție poate funcționa și cu mâinile în șolduri, ca supermen când e mândru. Poziția te va umple de energie și te va face mai încrezător în forțele proprii.

Power posesCorpul poate să ne influențeze mintea așa cum și mintea poate să ne influențeze corpul. Tratați-le cu respect pe amândouă!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Luna noiembrie este despre încrederea în forțele proprii cu atelierul  Stima de sine  -clic aici pentru înscriere – din 16.11 și Inteligența emoțională  – clic aici pentru înscriere – din 30.11.

Te-ai hotărât? Atenție, locurile sunt limitate. Prețul unui un atelier este de 100 de lei de copil. Dacă se înscriu doi sau mai mulți copii deodată se aplică o reducere de 10%, la fel și dacă vă înscrieți la amândouă atelierele (reducerile nu se cumulează).  Dacă ai întrebări răspunde la email și revin cât de repede cu informațiile sau sună-mă la 0729039511.

Lasă un răspuns