Cum îi învățăm pe copii care-i treaba cu votatul?

Orice interacțiune cu copiii poate fi o bună oportunitate pentru a pune bazele unei gândiri sănătoase și folositoare pentru viitor. Și mai ales etică.

În contextul organizării întâlnirii de sfârșit de an și clasa a patra, prinții au venit cu niște propuneri și copiii au votat ce posibilitate își doresc.

Au fost trecute cele două opțiuni pe tablă, copiii au venit și și-au scris numele pe tablă în dreptul fiecărei opțiuni, sub stricta supraveghere a unui coordonator.

Vlad îmi spune:

-Fetele au încercat să-îl mituiască pe Matei să îl treacă pe Marius în partea dreaptă, că își doreau mult să câștige ca să meargă la piscină.

Eu răspund:

-Și voi ce ați făcut?

-Le-a m spus că nu e corect ce fac.

-Foarte interesant, așa se întâmplă și în realitate. Unele partide încearcă să îi atragă pe oameni de partea lor cu diferite avantaje materiale. Nu prea e corect. Oamenilor care acceptă nu le pasă ce se întâmplă cu ei și cu mediul în care trăiesc, urmăresc numai câștigul imediat.

Vlad:

-Și dup-aia alții au încercat să treacă numele celor care lipsesc în partea cealaltă, ca să le combată pe fete.

Și voi?

-I-am împiedicat și am zis că de unde știu ei ce vor? Și am zis că poate să-i sunăm să-i întrebăm.

Eu, fericită de oportunitate:

-Vezi, chiar ați găsit o modalitate a-i integra pe cei care lipsesc. Așa se întâmplă și în realitate.

-Se mai întâmplă ceva, dacă nu te folosești de nici o posibilitate să votezi, ratezi oportunitatea de a influența lucrurile în direcția pe care o vrei tu.

Să votezi e singurul mod în care poți schimba ceva în societate. Știi că vorbeam acum de legea care s-a dat și afectează Uber. De-aia merg să votez. Poate cei ce vor urma vor lua în considerare pe toată lumea când fac o propunere de lege.

-Da și poate se schimbă și școlile și o să avem școală trei luni și vacanță 8.

-Hmmmm. Da poate…

Orice experiență de viață a copiilor poate fi un context pentru întrebări, discuții, explorări. Astfel învață să pună la îndoială ce se întâmplă și să descopere ce e potrivit pentru ei.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.

Lasă un răspuns