Internetul și telefonul mobil, nevoie sau dorință?

Astăzi a avut loc primul atelier de educație financiară și antreprenorială sub umbrela Asociației Happy Moms din Brașov. Cum a fost?

Ca orice început cu multe provocări pentru noi facilitatorii și partenerii care ne-au susținut. Voiam de fapt să vă povestesc ce discuție interesantă am avut cu copiii despre NEVOI și DORINȚE.

Jocul cu nevoile și dorințele constă în împărțirea a mai multor cartonașe cu imagini de obiecte copiilor, care urmează să le arate grupului și să le încadreze la nevoie sau dorință, argumentat. Am ajuns la cartonașele cu telefonul mobil și internetul, unde le punem, la nevoi sau dorințe?

De aici s-a pornit o întreagă discuție și dilemă cu o gaură mare între diferitele generații. Răspunsurile copiilor au fost diverse, așa cum sunt și cele ale adulților care mi-au răspuns la provocarea lansată pe Facebook.

Obiectivul nostru la ateliere este să îi încurajăm să gândească, să pună lucruri la îndoială, să vină cu idei și soluții.

Iată ce am reținut:

Copii

  • Dorință, pentru că se poate comunica prin scrisori și vorbi la telefon prin rețelele fixe, nu este neapărat nevoie de internet și mobil.
  • Nevoie pentru conectare și socializare globală
  • Dorință pentru jocuri, filme, rețele de socializare
  • Nevoie pentru salvare, pompieri, pot să localizeze oamenii și să intervină mai repede
  • Nevoie, pentru a suna părinții în situații de urgență

Pe 15-20.07 organizăm tabăra la munte ”Am încredere în mine”, intră pe link să vezi de ce ar fi fain să vină și copilul tău!

Adulți

  • In 2019 nevoi fără doar și poate! Tehnologia a evoluat atât de rapid iar fără acces la internet prin intermediul unui telefon/laptop nu mai poți face mai nimic astăzi! Cred ca pe undeva ne și îndobitocește atâta tehnologie și nu vom reuși niciodată tine pasul cu ea!
  • Initial dorințe, apoi nevoiInternetul a devenit mod de comunicare și sursa rapida de informare.
  • In 2019? Clar nevoie. La anumite ore, la scoală, mai nou se găsesc diverse info cu ajutorul telefonului. So, necesitate.
  • Din punctul nostru de vedere (al adulților) este o nevoie. De fapt nevoia noastră de control (îi sună să vedem unde sunt, ce fac și așa mai departe). Pentru copil e 99% dorință. Dorința de a se integra într-un colectiv și de a socializa (din păcate socializarea se muta tot mai mult în online) și, bineînțeles dorința de a se juca (dorința care ne animă și pe mulți dintre noi părintii 🙂 )

Bună Oana, din punctul meu de vedere după anumită vârstă telefonul și internetul sunt o nevoie nu neapărat o dorință. Primul meu telefon mobil l-am primit la vârsta de 18 ani, colegii mei având deja telefoane de câțiva ani (cam cu 3 ani înaintea mea). Am simțit uneori că nu mă încadrez în grupurile lor pentru că nu reușeam să țin pasul cu ei și nu mă încadram în legăturile pe care ei și le creau de multe ori prin intermediul telefonului.

Cât despre internet, este util în căutarea informațiilor și documentare pe diferite obiecte. Din nou, făcând o referire la experiența mea, pe când colegii mei erau mai bine informați și își făceau temele mai ușor și aveau o multitudine de informații obținute prin intermediul internetului, eu îmi căutam informațiile prin biblioteci și disperam luând notițe de mână. Nu e neapărat un lucru negativ dar eu am luat-o ca pe o piedică în dezvoltarea mea.

Sunt de părere că atâta timp cât părinții sunt atenți la ce își expun copiii prin intermediul telefonului și al internetului acești doi factori pot aduce îmbunătățiri în dezvoltarea copiilor. 😀

  • Hello. Pt copiii care au acum 15, 16 ani nu este nici o nevoie nici o dorința accesul la internet sau la telefon, este pur și simplu telefonul cu Facebook și Instagram plus camera foto. Ei, nu știu ce era înainte și cum am crescut noi, adulții de astăzi și foarte bine pentru ei. Pentru ei, este doar un instrument prin care “comunică” cu lumea. Datoria noastră de adulți responsabili este să le arătam că există și viață după ce închid telefonul. Adulții de astăzi pot compara cum a fost pentru ei în copilărie și cum este acum. Copiii nu au deocamdată ce sa compare. Ei au tehnologia actuala și se bucura de ea.

Voi cum gestionați accesul la telefon și date mobile copiilor? Aveți reguli? Ce fel de reguli? Copiii le înțeleg, au un sens pentru ei?

EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ ȘI FINANCIARĂ GRATUITĂ PENTRU COPIII DE 7-11 ANI

Business Kid

Este un program care vizează familiarizarea copiilor cu vârsta între 7 și 11 ani cu noțiuni în domeniul financiar și antreprenorial, utilizând instrumente neconvenționale si metode non-formale, precum povestea, teatrul și activități specifice.

Copiii vor primi gratuit o broșură care costă în primele două capitole din cartea Aventurile lui Mimi.

Vă încurajăm să cumpărați cartea și să continuați activitățile și povestea cu copiii, astfel veți avea următoarele beneficii:

  1. Beneficiați împreună de noțiuni explicate simplificat de educație financiară și antreprenorială.
  2. Petreceți timp în familie
  3. Susțineți proiectul Business Kid care va putea astfel ajunge la câți mai mulți copii.

Drepturile de autor din vânzarea cărții se duc 100% în finanțarea proiectului. Carte o puteți găsi în rețeaua Diverta și pe link: Aventurile lui Mimi Libiris

Înscrieți-vă clasa din care face copilul, pentru a beneficia de atelierul gratuit de educație financiară și antreprenorială începând cu septembrie 2019. Înscrierile se pot face în următorul formular înscriere.

Atelierul presupune următorii pași:

  1. joc de conectare
  2. discuție cu copiii despre Mimi și ce s-a întâmplat în cadrul piesei de teatru – scopul este obținerea unui scurt rezumat și reamintirea poveștii
  3. joc despre ce înseamnă nevoi și dorințe – cu exemple din viața reală
  4. distribuirea broșurilor către copii
  5. brainstorming, (explicarea noțiunii) cu idei pe care copiii le pot face pentru a o ajuta pe Mimi să strângă cei 350 lei pentru noul șevalet
  6. alegerea a 4-5 idei fezabile și realizabile în condițiile prezenței în clasă, la acel moment, cu resursele pe care le au copiii (desen, vorbit în public, stand-up, dans, muzică, etc.)
  7. lucrul în echipe de 4-6 copii care să pună în practică ideile – fiecare echipă cate o idee

Atelierul va dura circa două ore cu totul și va avea loc în sala de clasă. La sfârșitul atelierului copiii vor avea noțiunile de:

  • Dorințe
  • Nevoi
  • Venit
  • Cheltuieli
  • Planificarea timpului

Înscrieți-vă clasa din care face copilul, pentru a beneficia de atelierul gratuit de educație financiară și antreprenorială începând cu septembrie 2019. Înscrierile se pot face în următorul formular înscriere. Clic pe link pentru a citi mai multe despre proiectele organizate de Asociația Happy Moms.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.

Lasă un răspuns