Săptămâna trecută a venit un prieten la mine, care mi-e tare drag. Are un băiat de vârsta lui Vlad. Apreciez mult la el faptul că de fiecare dată mă sună cu inima deschisă, ne vedem, îl lasă pe băiatul lui la noi sau chiar stau amândoi, fără să aibă rețineri din acestea moderne cum ”că deranjează”.
Stând noi de vorbă că ce a mai făcut și cum îi mai merge, mi-a spus că nu mai are deloc serviciu (în afară de afacere) și că petrece mai mult timp cu băiatul lui. Fac sport împreună se joacă diferite jocuri.
-Matei este atât de fericit că suntem împreună, incredibil cum se bucură și îi strălucesc ochii. Și știi ce-am mai observat? Că de când petrec timp cu el, a început să mă asculte mai mult și să facă lucruri din propria inițiativă ca să mă ajute.
Tare m-am mai bucurat când am auzit ce-a spus. În limbajul de parenting asta se traduce în conectare cu copilul. Dacă există conectare, copilul este dornic să coopereze, vrea să facă pe placul adultului.
Dacă tu dai numai ordine, îl pui la teme, îl corectezi sărind peste partea în care vă conectați fie prin joacă, fie citind o carte sau făcând altă activitate împreună coordonată de copil, copilul va fi reticent să colaboreze.
Același lucru se întâmplă și cu tine. Ai observat că te enervezi când copilul are o cerere și tu abia ai intrat pe ușă și nici nu ai apucat să te descalți? Eu sigur da. Și de fiecare dată îi spun lui Vlad:
-Stop. Mi-e foame și sunt mega obosită (dacă așa este). Mă dezbrac, mănânc și după-aia vorbim. Și el acum (are 11 ani) chiar mă întreabă ce vreau să îmi pregătească. Și ne așezăm la masă, mă liniștesc după care vorbim.
Pentru a avea o relație echilibrată cu copilul, caldă care să îți aducă liniște și bucurie este nevoie să oferi ca să primești. Petrece timp (fie el și puțin) cu copilul în fiecare zi, (sau când poți să îți aloci, cu condiția să fie o rutină, să se repete cu o ritmicitate previzibilă), în care el să ghideze și să decidă ce faceți și vei observa că va veni și el în întâmpinarea nevoilor tale.
Același lucru funcționează și cu dascălii sau educatorii. Ești conectat cu copilul, te iubește, își dorește să facă ce îi ceri, nu mai e nevoie să îl constrângi.
Echipa Asociației Cursuri Pentru Viață a revenit la lucru. Începem să pregătim programul de toamnă cu atelierul ”Cum să vorbesc în fața clasei” în București, Brașov și poate și Cluj, program nou pentru after-schooluri în română germană sau engleză, scriem din nou articole. Urmărește-ne, distribuie ce îți place și scrie-ne în comentarii cum te-a ajutat. Pe curând!