Vrei să ies din cameră ca să te schimbi?

Ieri a fost o zi pe care probabil că o voi ține mult timp minte. Stăteam la Vlad în cameră și așteptam să termine de făcut duș. A stat mai mult la duș decât de obicei. Vine în cameră cu prosopul în jurul mijlocului, cu chiloții în mână și îmi spune:

-Nu știu cum reușesc de fiecare dată să mă ud așa pe tot corpul. A dat drumul prea tare le chiuvetă și se stropise.

De obicei iese dezbrăcat din baie se plimbă prin casă, își caută lucruri, exact așa cum fac și eu. Pentru că am făcut sport toată viața mea, mă simt bine în corpul meu și nu am reținerea aceea de ”rușine”. Mi-am dorit ca și el să se simtă bine și să nu îi fie rușine și la fel mi-am dorit să considere la fel de natural corpul de femeie cum îl consideră pe al lui.

Acum îl văd că se foiește așa și nu pare să se pornească să se schimbe și îl întreb.

-Vrei să ies din cameră ca să te schimbi?

-Da.

Începem o nouă etapă în viața și relația noastră. Bine-nțeles că am ieșit. Fără să zic nimic altceva. Fără să fac mișto sau să-l ironizez. I-am respectat decizia. Pentru că îmi doresc ca și el să respecte deciziile mele și poate ale altor fete și femei cu care va interacționa. Și pentru că am înțeles că a venit timpul să stabilim reguli noi.

Mai târziu îl întreb:

-Vrei să mă schimb și eu în altă cameră și să nu mai stau dezbrăcată față de tine?

-Da.

Mă întreb ce o fi generat această schimbare așa deodată. Și sunt un pic tristă. Deși mai devreme în bucătărie își făcuse loc confortabil la mine în brațe, seara tot vrea să citim și să dormim împreună. Când suntem amândoi în pat întreb:

-Vrei să-ți luăm ceva gel de duș de băieți și deodorant?

Citește și Pubertatea la băieți

-Da, aș vrea că am început să transpir și eu. Știi cât păr are Marius la sub braț? 

-Da, are? Zic eu. Toți copiii se dezvoltă diferit, știi doar. 

-Eu nu vreau să am păr mi se pare oribil.

-Nici mie nu-mi place părul la sub braț, de-aia îl epilez.

-Și băieții se epilează?

-Da, se epilează sau se rad cu lama.

-E nasol să te epilezi, nu-i așa? Ca atunci când îți dai plasturele jos cu păr. Doare.

Citește și Pubertatea la fete

-Mie nu mi se pare așa nasol, zic eu. Eu mă epilez de ceva vreme.

-Băieții cred că se rad mai mult. Doare când te razi?

-Nu, nu doare.Unii se epilează, unii se rad, fiecare ce alege.

Aici ne oprim. De ceva ani tot exersez să nu mai fiu sarcastică și ironică, nici în relația cu Vlad nici în relația cu alți oameni. E o formă de a arăta că ești superior și a-l diminua pe cel cu care vorbești, e lipsă de respect.

Fac un efort conștient să răspund serios și deschis la orice întrebare oricât de nepotrivită mi s-ar părea. Mai mult, când ofer informații deschis și sincer, mă asigur că și data următoare Vlad va avea curajul să mă întrebe. Și îmi doresc să mă întrebe orice, să pot să îl susțin în toate căutările lui.

Dacă vrei să fii respectat și să colaborezi cu copilul, sinceritatea și autenticitatea sunt cea mai bună cale. Răspunsul direct și pe înțelesul copilului la întrebări, fără aluzii sau glume vor crea spațiul de siguranță unde el se va simți confortabil să comunice orice cu tine. Și își va dori să fiți prieteni.

Pe 7-8.09 organizăm atelierul Cum să vorbesc în fața clasei, intră pe link să vezi de ce ar fi fain să vină și copilul tău și înscrie-te aici.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.

Lasă un răspuns