7 pași pentru tine și copilul tău la început de școală

Începutul școlii este tot timpul un moment emoționant pentru copil, însă și pentru adulții din jurul lui. El marchează un ritual mai mult sau mai puțin plăcut, care se desfășoară pe parcursul a multor ani din viața noastră de părinți și copii. Așa că hai să îl facem plăcut, nu?

 

Iată câteva idei despre cum puteți să faceți trecerea la această etapă mai ușoară:

  1. Vorbește cu copilul despre acest moment. De multe ori subestimăm puterea discuțiilor. Îi puteți spune ce se va întâmpla și ce veți face ca să vă pregătiți, la ce oră veți merge la școală, cât va sta, ce va face acolo și când și cum se va întoarce. 
  2. Mergeți la cumpărături împreună. La fiecare început de an școlar eu și cu Vlad revizuim articolele folosite anul trecut și decidem ce putem folosi și de ce lucruri noi este nevoie. Mergem și le cumpărăm cu gândul la cum o să fie și ce se va întâmpla când le va folosi. Ni s-a întâmplat să îi lipsească lucruri necesare și să fie foarte supărat din cauza asta.
  3. Planificați și testați feluri de gustări pe care copilul poate să le ia la școală. Va fi o activitate distractivă împreună prin care puteți descoperi lucruri noi evitând să asocieze începutul de școală cu pachețele care nu îi plac. O ocazie bună să și păcălească părintele că le mănâncă când el de fapt le aruncă. Eu l-am încurajat pe Vlad tot timpul să aducă acasă ce nu îi place, fără să îl cert. Data viitoare îi pun  mai puțin sau altceva, în caz că nu i-a plăcut.
  4. Începeți să vă faceți un ritual de culcare potrivit pentru programul de școală. Eu cu Vlad ne punem în pat la 9,30 și citim. Ori eu îi citesc ori fiecare cartea lui, în funcție de cum avem chef. Important! După ora 8 seara nu mai are acces la calculator sau telefon, astfel creierul se poate relaxa și pregăti pentru somn. În modul acesta corpul se obișnuiește cu ora de culcare și trezitul fără să se mai adauge și această provocare în prima săptămână de școală.
  5. Încearcă să ții programul copilului cât mai relaxat, fără să îl supra aglomerezi cu activități extrașcolare. Pe măsură ce se va acomoda cu noul program de școală decideți împreună la ce sport să îl înscrii sau alte ateliere de interes.
  6. Discutați despre schimbările care vor avea loc în rutina zilnică pe care ați avut-o înainte să înceapă școala. Vedeți ce acțiuni puteți menține și la ce sunteți dispuși să renunțați. Astfel așteptările gestionate, programul va decurge mai liniștit.
  7. Participă alături de copil la activitățile școlare organizate, astfel încât să cunoașteți comunitatea de părinți și copiii să se joace împreună. Pe terenul de joacă se leagă mai repede prietenii decât în clasă și adaptarea va decurge mai ușor. Și tu ca părinte vei avea ocazia să te conectezi cu alți părinți pentru a discuta sau consulta când ai nevoie.

 

La fiecare început și sfârșit de an, eu și Vlad mergem la cofetărie să mâncăm o prăjitură și să bem suc. Punctăm momentul, ne gândim la întâmplări faine din vacanță și la provocările ce urmează să vină în perioada următoare. La voi cum arată începutul de an școlar?

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.

Lasă un răspuns