Un copil e o persoană, indiferent de vârsta pe care o are

De trei ani susțin ateliere pentru copii și interacționez cu părinții lor și de și mai mult timp, de când îl am pe Vlad, urmăresc astfel de discuții. Ce discuții? Doi adulți discută cu copilul lângă ei, despre copil ca și cum el nu ar fi acolo. Cum așa?

Povestesc despre cele mai recente:

Părintele cu copilul lângă el:

-Ana i-a rupt ieri ochelarii bunicii și m-am supărat foarte tare pe ea. Nu am țipat sau bătut-o, am băgat-o în casă și am pus-o să stea pe canapea. Îmi povestește mama, cu Ana de trei ani lângă ea.

Eu mă uit la cea mică și o întreb, încercând să îi arăt că o văd că este acolo și că e și ea o persoană de luat în seamă.

-Așa s-a întâmplat Ana, s-au rupt ochelarii?

Mama continuă fără să mă ia în seamă sau să aștepte vreun răspuns de la copil:

-A stat pe canapea cât a fost pedepsită, probabil pentru că era și tată ei în cameră, altfel nu cred că stătea.

Mă uit din nou la Ana și mă întreb oare cum se simte.

 

Aceeași poveste se întâmplă când părinții iau copiii de la grădiniță. Copilul stă lângă ei, lipit, că doar i-a fost dor de părinte și părintele caută să afle informații de la educatoare:

-A dormit Tudor la prânz? A mâncat tot la masă?

Eu mă uit la Tudor și îl întreb:

-Tudor ce-ai mâncat azi?

Părintele se uită la mine când Tudor începe să turuie încântat tot meniul ce și cum a făcut:

-Am mâncat supică cu pâine și cărniță la felul doi. Educatoarea completează că doar un pic de supă.

 

Copiii sunt și ei persoane a căror prezență trebuie recunoscută și luată în seamă. Ei merită același respect, recunoaștere și atenție ca un adult. Chiar și legea susține aceste lucruri.

 

Cum ar fi dacă ar veni la serviciu, partenerul tău de exemplu și ar discuta cu șeful de față cu tine, despre tine. Cred că reacție este:

-Hello, sunt aici, nu mă vedeți? Întreabă-mă pe mine.

Ce e de făcut?

Dacă vrei să discuți, îl rogi pe copil să se ducă la joacă în altă cameră sau afară. Nu uita însă să îl întrebi pe el înainte de toate, pentru că vrei să creezi cu el o relație bazată pe încredere reciprocă și să ții comunicarea deschisă. Dacă nu o faci de acum, când va fi mai mare vei reuși cu mult mai greu.


Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre.

Oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe  în limba română, engleză și germană sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.

Lasă un răspuns