Stima de sine contează -7 lucruri de făcut ca să cultivi răbdarea copilului

De ce avem nevoie de ca stima de sine să fie crescută? Oamenii cu stima de sine crescută au mai mult succes în viață.

Acum doi ani participam la seminarul susținut de Urania Cremene, ”Cresc stima de sine a copilului meu”. Întâlnirea reamintea părinții despre beneficiile unei stime de sine crescute, ce înseamnă și cum se poate ajunge acolo. Tare m-am bucurat de această campanie, aliniată cu eforturile mele de a promova importanța respectului de sine și a încrederii în forțele proprii ale copilului. 

 Citește tot articolul Stima de sine se dezvoltă în copilărie.

Clădirea stimei de sine se face în timp

Întreabă-te: Cum îmi doresc să fie copilul meu când va avea 20 de ani?

 Vrei să faci exercițiul acesta de imaginație? Răspunsurile mele sunt: încrezător în forțele proprii, perseverent, să aibă un punct de vedere. Mi-aș dor și să aibă curajul să își spună punctul de vedere, să fie respectuos, iubitor, empatic, răbdător etc. Întrebarea pe care trebuie să ți-o pui este: 

Ce fac eu acum ca el să aibă aceste calități peste cincisprezece ani?

Cum poți cultiva stima de sine a copilului?

    1. Începe când copilul este mic, amână-i împlinirea dorinței chiar și cu 30 de secunde, când el cere să primească ceva.
    2. Învață-l să își gestioneze emoțiile. Atunci când cere un lucru cu o criză de nervi, așteaptă să se liniștească și îndeplinește-i dorința după aceea. Bine-nțeles, că el nu știe cum să facă, așa că va trebui să-i explici că respiratul adânc ajută și să exersezi cu el în momentele când este liniștit.
    3. Când vrea ceva de la mine și eu sunt antrenată în altă discuție am stabilit să vină și să pună mâna pe mine, eu fac același lucru ca să știe că am înțeles și mă opresc și îi acord atenție când pot să întrerup. 
    4. Amână intenționat obținerea unor lucruri pe care și le dorește. Vlad de exemplu vrea un ghiozdan nou și am agreat că îl cumpărăm peste o lună când începe perioada de reduceri la produsele de școală, pentru că a trecut începutul de an.
    5. Faceți cu rândul – copiii sunt dispuși să aștepte pentru lucrurile care le fac plăcere, cum ar fi un joc de societate unde toți participanții dau cu zarul și mută sau stă la coadă să își cumpere o clătită etc. Creează cât mai des contextul pentru așteptare.
    6. Banii de buzunar adunați mai multe luni pentru obținerea unui lucru dorit sunt un exercițiu foarte bun pentru a pune bazele educației financiare și a exersării răbdării.
    7. Când el îmi spune să aștept că trebuie să termine un joc sau o discuție cu un prieten, aștept. În felul acesta el va avea modelul meu pe care poate să îl copieze. Citește 11 pași pentru o stimă de sine crescută a copilului.

Clic pe link pentru înscriere la atelierul online Stima de sine din 8 și 9.05

Dacă vrei să te susținem să ajuți copilul să aibă o stimă de sine crescută, înscrie-l la atelierul Stima de sine din 8 și 9.05, care este dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 9-12 ani. Clic pe link pentru înscriere. Vă așteptăm cu drag! 🙂

Lasă un răspuns