Nu ai timp să petreci cu copilul? – 5 lucruri învățate în 45 de minute

Cu o oră petrecută cu copilul în două zile poți să îi întărești stima de sine și să îl ajuți să își dezvolte abilități necesare pentru viață cum ar fi: colaborarea, rezolvarea problemelor, gândirea critică, independența.

Vineri Vlad mă sună că ar vrea să vină un prieten de-al lui la noi. Mă gândesc ce avem de făcut, dacă putem sau nu să îl primim pentru că de multe ori Vlad mă ia prin surprindere cu cererile. Decid că e în regulă, le dau aprobarea și urmează să ne vedem acasă.

Cu Vlad am o regulă că atunci când vin prieteni de-ai lui la noi, el  participă activ la organizarea cu mâncarea, dormitul și altele, nu mi se pare corect ca eu să fac toate pentru doi când el își dorește prieten în vizită.

Primul lucru de învățat este că 

  • Atunci când ne dorim ceva facem eforturi pentru a obține ce ne dorim. Nimic nu vine de-a gata.

Până să vin acasă băieții s-au ocupat să despacheteze aparatul cu microunde care era încă ascuns de când ne-am mutat și și-au pregătit să mănânce piureul cu șnițele pe care l-am lăsat în frigider. Prietenul lui Vlad nu mănâncă pizza, așa că s-au pus pe treabă și s-au descurcat cu încălzitul mâncării ca să le fie cât mai ușor.

Al doilea lucru învățat este:

  • Are abilitatea de a găsi soluții practice pentru ceea ce își dorește și de a ajunge la o înțelegere cu un prieten. Vlad voia pizza, lui Matei nu-i place. Au făcut un efort amândoi de a-și încălzi mâncarea pe care o aveau. Pare puțin? Vă zic eu, e mare lucru!

A doua zi după ce am fost la antrenamentul de fotbal băieții mă anunță că le e o foame de lup. Reușesc să îi conving să mănânce doar un sandviș și să meargă la cumpărături ca să facem cartofi prăjiți cu pui la grătar și mujdei de usturoi. Zis și făcut. S-au întors cu cumpărăturile după ceva timp. Au avut dificultăți în găsirea unor produse da s-au descurcat. Vlad a avut o tentativă să se pună la jucat pe telefon însă l-am oprit și l-am rugat să mă ajute să prepar mâncarea.

IMG 4375

Vine cam plictisit la bucătărie și un pic supărat, că evident, statul pe telefon e mai ușor și mai interesant. Îl întreb ce vrea să facă. Vede carnea și se entuziasmează dintr-o dată.

-Pot să iau ciocanul și să bat carnea?

-Da. Și mă pun pe râs. Tu te ocupi de grătar, da?

Vine și Matei și mă întreabă cu ce poate să ajute și începe să se ocupe de curățat usturoiul. Suntem toți trei în bucătăria mică ne împiedicăm unul de altul și râdem mult.

Vlad vrea să ia o pauză și rămân doar cu Matei. Atunci când vrei să faci activități cu copiii e util să iei în considerare nevoile lor, nu să se simtă obligați să facă. După ce dispare cinci minute, strig la el:

IMG 4376

-Te mai ocupi de carne? 

-Nu. Matei intervine.

-Mă ocup eu, mie îmi place la căldură. 

-Super, Matei, mulțumesc.

-Vlad, te ocupi să pui muzică și pahare, să bem și noi ceva?

Am terminat și ne-am pus toți la masă. Mâncarea e și mai bună când faci un efort să o pregătești, nu? Și e și distractiv.

La masă am început să discutăm despre cât a costat să cumpere de la magazin ingredientele pentru prânz și cât ar fi costat să mâncăm toți trei la restaurant. Eu am profitat de discuție ca să fac și un început de educație antreprenorială și le-am atras atenția că pe lângă costurile financiare trebuie să adauge și timpul pe care l-am petrecut pregătind și costul cu celelalte resurse, gazul, uleiul, oalele etc. 

Ce am mai învățat:

  • Echitatea socială. Toată lumea în familie participă la pregătirea mesei. Sau are atribuții astfel încât să îi facă plăcere să contribuie. Important este să contribuie.
  • Educație antreprenorială și financiară. Prin cumpărarea produselor, respectarea bugetului și compararea prețurilor.
  • Am stat toți la masă împreună, am aflat despre Matei că nu-i place mujdeiul și am discutat despre obiceiurile noastre. Masa e un moment de socializare. Fără tehnologie.

Cât timp am petrecut efectiv cu copiii? Cam o oră.  Seara eu mi-am făcut treburile prin casă, fără să interacționăm prea mult. A doua zi timpul alocat a fost de 45 de minute de pregătire a mesei. Ce au învățat copiii ai mai sus. Tu ai în minte un mesaj clar când interacționezi cu ei? Ce le transmiți?


Luna noiembrie este despre încrederea în forțele proprii cu atelierul  Stima de sine  -clic aici pentru înscriere – din 16.11 și Inteligența emoțională  – clic aici pentru înscriere – din 30.11.

Te-ai hotărât? Atenție, locurile sunt limitate. Prețul unui un atelier este de 100 de lei de copil. Dacă se înscriu doi sau mai mulți copii deodată se aplică o reducere de 10%, la fel și dacă vă înscrieți la amândouă atelierele (reducerile nu se cumulează).  Dacă ai întrebări răspunde la email și revin cât de repede cu informațiile sau sună-mă la 0729039511.

 

Lasă un răspuns