Conflictele și tensiunile care apar în legătură cu agresiunea (bullying) au la bază un nucleu dureros iar pentru îngrijirea lui sunt necesare resurse emoționale. Iată câteva idei pentru profesori prin care pot influența cu resurse minime atmosfera din clasă.
În decembrie am participat la un proiect prin care am avut posibilitatea să lucrăm cu copii care provin din familii cu venituri mici, care abia au nevoile de bază acoperite și au noroc dacă părinții îi lasă să meargă la școală și nu au nevoie de ei pentru supravegherea fraților mai mici sau alte treburi pe lângă casă.
La îndemnul lor am adunat împreună cu colega mea psiholog, Diana Butnaru, câteva jocuri care pot fi făcute de către orice cadru didactic cu resurse limitate de materiale și de timp și beneficii foarte mari. Le vom publica într-o serie de trei articole.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Iată primele trei propuneri pentru creșterea stării de bine în clasă și a încrederii în sine a fiecărui copil:
Salut individual la intrarea în clasă – activitate de făcut în fiecare zi
Ține cont de celălalt – empatie – activitate de făcut în fiecare zi
Imagini cu cele trei emoții de bază cu cum mă simt azi. Fiecare copil are trei emoții pe care să le aleagă dimineața și să le arate celorlalți în ce dispoziție sunt în ziua respectivă. Imaginea aleasă va fi plasată într-un loc pe bancă unde să poată să fie văzut de toți colegii. Va fi nevoie de alocat timp pentru o discuție inițială despre cum interacționăm cu o persoană care este obosită, sau furioasă.
Jocul recunoștinței – activitate de făcut pe o perioadă determinată
Organizați o activitate prin care fiecare copil construiește un borcan al recunoștinței. Puteți folosi și o sticlă de plastic tăiată pe care să o decorați.
În fiecare zi timp de o lună de zile fiecare copil să se gândească și să spună un lucru pentru care este recunoscător. Acest lucru îl va scrie pe un bilețel și îl va pune în borcanul lui. Astfel creierul se setează pentru a vedea lucrurile și situațiile pozitive din viața lui. La un interval de timp fiecare scoate bilețelele și le citește.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Prin angrenarea copiilor în aceste activități se creează o bază de resurse care influențează direct stimei de sine. Astfel prin creșterea emoțiilor pozitive și direcționarea lor către sine și ceilalți scade exponențial atitudinea ostilă și crește aderența la grup, comportamentele prosociale și răspunsurile adecvate la factorii de stres din mediu.
Te putem susține cu plăcere cu programe personalizate și dedicate nevoilor grupului pe care îl coordonezi. Dă-ne un semn și ne întâlnim să povestim despre nevoile tale și posibilitățile noastre de a te susține. Te rugăm să ne contezi la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile tale.