Pregătește-ți copilul pentru testare, în 9 pași

Copiii au început să participe la diferite testări de la o vârstă din ce în ce mai fragedă. Că e vorba de admitere într-o grădiniță anume sau la o evaluare pentru un curs de limbi străine, la sport sau alte activități, nivelul de stres pe care îl resimte copilul depinde de cum abordezi tu situația. Am scris aici 9 idei care să te ajute să pui bazele unei relații sănătoase ale copilului cu examenele, aplicabile de la 5 ani până în viața de adult.

  1. Fii prezent emoțional 

În momente de stres copiii au nevoie de mai multă atenție, înțelegere și conectare pentru a se simți încrezători și în siguranță. Fii deschis și receptiv la felul în care se simte copilul și oferă-i atenție și alinare când are nevoie. E posibil să fie nervos și agitat și să reacționeze neobișnuit pe alte subiecte care nu au legătură, observă ce se întâmplă cu el și ajută-l să-și exprime sentimentele.

2. Discută cu el despre emoții

Încurajează-l să își exprime sentimentele. Ascultă cu empatie, ca să se simtă înțeles și să știe că ceea ce simt este normal. Explică-i că să recunoască și să exprime sentimentele îi ajută să le gestioneze. Poți chiar să-i povestești cum te simțeai tu când erai ca el, doar dacă aveai aceleași

Recunoașterea, acceptarea și gestionarea emoțiilor – înscrie-l acum la atelierul din 18.01

3. Ajută-l să aibă încredere în el

Poți să îl înveți să aibă încredere în el dacă îl lași și îl încurajezi să facă lucruri singur, spunându-i ”ai reușit” când reușește. Astfel direcționezi toate meritele către el. Altă metodă este ca atunci când când vezi că se străduiește să facă ceva ce îi place și nu reușește din prima dar persistă și până la urmă are succes să îi atragi atenția. ”Ai văzut că nu ai ți-a ieșit din prima dar ai mai încercat și până la urmă tot ai reușit?” ”A fost frustrant la început, te-ai enervat?”

4. Ajută-l să-și dezvolte abilitățile de relaxare

Respiră de 5 ori adânc împreună cu el. Exersează într-un moment de relaxare și imaginați-vă cum va fi după ce va reuși să treacă momentul greu, cum se va simți, ce va face.

5. Învață-l cum să gândească pozitiv

Să spună ”Încerc să fac” în loc de ”Nu voi reuși” sau ”Oare cum se face” în loc de ”Nu știu”.

6. Îndrumă prin exemplul propriu

Gândește cu voce tare:

”Sunt stresată că am o prezentare, am niște emoții. Eu când am emoții respir adânc, mă pregătesc bine cu prezentarea și citesc pe internet despre partenerii cu care mă întâlnesc.” 

7. Ajută-ți copilul să-și seteze așteptările

Discutați despre modul în care va avea loc testarea. Poți chiar să vizitezi cu copilul locația. Puteți să vă jucați pe roluri acasă de-a testarea și să exprimi diferite emoții în rolul de copil.

8. Pregătiți soluții pentru orice problemă poate apărea

Stați împreună și vă imaginați ce situații inconfortabile pot apărea în timpul testării și invită-l să găsească soluții pentru ele. De exemplu dacă te blochezi și nu știi răspunsul la o întrebare ce poți face? Respiri de 5 ori adânc, bei apă, treci la următoarea la care tii răspunsul și după aceea revi.

9. Învață-l trucuri care îi cresc încrederea în sine

Un truc foarte util este să parcurgi întâi întrebările pe care le știi și să te întorci ulterior la cele care îți par mai dificile.

Prin angrenarea copiilor în aceste activități se creează o bază de resurse care influențează direct stima de sine.  Copilul va fi mai încrezător în forțele proprii și va avea relații sociale care îl vor împlini.

Te putem susține cu plăcere cu programe personalizate și dedicate nevoilor grupului pe care îl coordonezi. Dă-ne un semn și ne întâlnim să povestim despre nevoile tale și posibilitățile noastre de a te susține.  Te rugăm să ne contezi la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile tale.

Lasă un răspuns