Bullying – alternative la agresiunea verbală și fizică

Conflictele și tensiunile care apar în legătură cu agresiunea, fie ea fizică sau verbală (bullying) au la bază un nucleu dureros iar pentru îngrijirea lui sunt necesare resurse emoționale. Astfel prin creșterea emoțiilor pozitive și direcționarea lor către sine și ceilalți scade exponențial atitudinea ostilă și crește aderența la grup, comportamentele prosociale și răspunsurile adecvate la factorii de stres din mediu.

Puterea acțiunilor pozitive – activitate pentru întreaga familie

Te poți folosi de o situație în care cineva a făcut un gest drăguț, pentru copilul tău, să îl întrebi cum s-a simțit și dacă nu ar vrea să facă și el un gest pentru altcineva.

Vlad de exemplu mănâncă în continuare de la MacDonalds Happy Meal. Jucăria nu îl mai interesează și într-o zi a lăsat-o pe masă. Eu am văzut că la câteva mese mai departe era o doamnă cu un copil de 4-5 ani și l-am întrebat dacă nu vrea să se ducă să i-o ofere lui. S-a dus.

Când s-a întors mi-a spus:

-M-am simțit așa de bine, mami. S-a bucurat tare băiețelul și mama lui mi-a mulțumit.

Provoacă-ți familia, seara la masă sau în mașină, la o discuție despre lucruri prietenoase pe care ați putea să le spuneți oamenilor din jurul vostru, la școală sau acasă, la sport, la cumpărături etc.  Puteți face acest lucru sub formă de joc:

  • Fiecare să identifice 3 persoane cărora ar putea să le spună câteva cuvinte prietenoase.
  • Ce ai putea să-i spui fiecărei persoane identificate? Găsește câte un lucru, Ce aș putea să-i pun mamei ca să o fac să zâmbească? Ce aș putea să-i spun profesoarei de mate ca să o înveselesc?
  • Trage la sorți ziua în care va fi rândul fiecăruia dintre voi și afișează o listă
  • În fiecare zi cel desemnat povestește întâmplarea, cum crede că s-a simțit persoana pe care a făcut-o să zâmbească și cum s-a simțit el.

Citește și Pentru ce ești recunoscător? Trei activități de jucat cu copiii

Pentru a ajuta copiii să conștientizeze efectele negative ale agresiunii fizice și verbale și alternativele pe care le au, am dezvoltat un atelier anti-agresiune pe care îl oferim în săptămâna de școală altfel. La sfârșitul atelierului copiii vor înțelege:

  • Ce înseamnă agresiune fizică sau verbală
  • Efectele ascunse ale agresiunii verbale
  • Semnele unei emoții puternice
  • Tehnici de liniștire
  • Alternative la agresiunea fizică și verbală
  • Importanța experiențelor plăcute și a mesajelor pozitive

Contactează-ne acum la 0729039511 sau coaching@oanavaideanu.com pentru a rezerva o zi. Pe link Program școala altfel găsești detalii despre toate atelierele din programul nostru. Scrie-ne acum pentru a rezerva ziua din timp. 🙂

Lasă un răspuns