Toată lumea vorbește despre ”să ne bucurăm de timpul cu copilul” ”să profităm mai mult de momentele de conectare” însă cum faci când șeful tău îți cere rapoartele la zi, copilul are de predat proiecte online și chef zero pentru că are prea multă energie de la stat în casă?
Oricum cu toate motivele de îngrijorarea nici starea noastră proprie emoțională nu este cea mai bună pentru petrecerea timpului de calitate cu copilul. Ba mai mult, statul izolat acasă îți dă timp să te uiți la tine, la viața ta, la ce îți face sufletul să se bucure și ce nu. Mult de dus pentru un singur creier de părinte.
Ce să faci ca să fii mai liniștit și mai eficient:
1. Te pornești cu așteptările adaptate situației. Nu ai cum să livrezi 100% cum livrai la birou, mai ales dacă nu ești obișnuit să lucrezi de acasă. Vorbește cu șeful tău și prioritizează sarcinile, găsiți împreună soluții astfel încât ceea ce faci, să faci bine și eficient. Poate astfel să mai și eliminați activitățile fără sens din cele făcute zilnic.
2. Îți găsești un spațiu de lucru potrivit care să te monteze pentru lucru. Dacă încerci să muncești din pat, de exemplu, creierul asociază patul cu somnul, nu vei da mult randament.
3. Te trezești dimineața, te speli te îmbraci ca și cum ai pleca la serviciu, astfel creierul va interpreta semnalele și te va ajuta să intri în starea de spirit necesară.
4. Îți creezi o rutină. Lucratul de acasă este destul de dificil dacă nu ești obișnuit cu asta, la fel și pentru copil. Încearcă să faci un program fix pentru toți astfel fiecare va ști la ce să se aștepte și când, plus că creierul se adaptează și el și te ajută mai mult.
5. Planifici cu familia programul pe săptămâna următoare. Ce activități vor face copiii, ce vei face tu și partenerul. Cum împarți timpul. Toată lumea trebuie să fie de acord. Bineînțeles că îl puteți ajusta în fiecare zi. Este și un exercițiu bun de educație antreprenorială. În fiecare seară te uiți ce ai făcut și ce nu, era neapărat necesar, îl reiau mâine sau las deoparte, fie vorba despre activitatea copilului sau a ta.
Ține minte să planifici timp pentru tine singur sau singură. Putem pierde foarte repede din vedere câtă nevoie avem de niște momente doar pentru noi, în condițiile în care suntem tot timpul toți acasă.
6. Nu uita de socializare. Dacă până acum ieșeai în fiecare zi din casă, acum îi va fi foarte greu să stai doar cu familia, chiar dacă totul e bine între voi. Planifică teleconferință cu colegii, vorbește cu vecinii și comunitatea apropiată respectând regulile de siguranță recomandate.
7. Fă mișcare zilnic. Fie în curte, în curtea blocului sau în casă, poți găsi activități care să vă pună în mișcare și astfel să vă consumați energia și caloriile. Clic pe link pentru câteva idei de jocuri ce consumă energie și aduc bună dispoziție. Eu fac mișcare și în același timp îmi liniștesc mintea cu exerciții de yoga ghidate prin videoclipuri de către Yoga with Adriene. De patru ani urmăresc canalul ei și tare bine îmi face.
Programul cursurilor oferite online pe tema încrederii în sine, dezvoltarea socio-emoțională, limitarea agresiunii (bullying) și știința corpului îl găsiți aici. Înscrierea și participarea îl ajută pe copilul tău să afle informații utile despre el, pe noi să supraviețuim și pe tine să simți că contribui cum poți în situația de criză. Te așteptăm cu drag! 🙂