Cu statul în casă copiii pot avea multă energie combativă de consumat. Ce ne putem juca cu ei astfel încât să și-o consume în joacă controlată și nu lovindu-și frații sau persoanele care le sunt aproape? În engleză se numește ”roughousing” în română i-aș zice ”hârjoneală”.
1. Apără canapeaua – joc preluat de la Otilia Mantelers, specialist în educație.
Acesta este unul din jocurile preferate ale lui Vlad și îl joc cu el de când avea 5 ani și ne jucăm în continuare și la 12 ani ai lui.
Eu stau în fața canapelei. Canapeaua reprezinta teritoriul meu. El încearcă să îmi invadeze teritoriul și eu să îl apăr. Cu alte cuvinte încearcă să treacă de mine. Ne împingem, ne tragem, pe parcurs mai stabilim reguli cu ce avem și ce nu avem voie să facem. Când era mai mic îl lăsam să treacă, ca să câștige încredere în forțele proprii și mă prefăceam rănită iar el se prăpădea de râs. Acum mă cam lasă el pe mine și după cinci minute am nevoie de pauză. 🙂
2. Ia-mi mingea.
Noi avem o minge de burete însă se poate juca și cu un animal de pluș. Eu țin mingea de burete strâns în brațe și Vlad încearcă să mi-o ia. De obicei ne tăvălim pe jos în timp ce facem lucrul ăsta, ne mai și gâdilăm (dacă suntem amândoi de acord), ne călărim și tot ce implică lupta corp la corp pentru a obține obiectul.
3. Trezește ursul adormit
Tu ești ursul adormit și stai pe jos acoperit cu o pătură. Copilul stă confortabil pe tine ca și cum ar sta pe canapea și se preface că nu știe că stă pe un urs adormit. Tu începi să te miști și să te trezești cu mișcări ale corpului, îl prinzi sau îl dărâmi.
Ce alte beneficii mai are joaca corp la corp cu copiii pentru ei?
- Dezvoltă perseverența, încrederea în sine și abilitatea de a îți asuma riscuri
- Dezvoltă abilitatea de a te adapta la situații neprevăzute
- Dezvoltă inteligența socio-emoțională
- Eliberează stresul și anxietatea
- Întărește relația părinte copil
Verifică pe link programul de ateliere online pe care îl oferim pentru copii și înscrie-te acum! Ne bucurăm să vă avem alături! 🙂