Siguranța online – 9 sfaturi pentru copilul tău

Copiii petrec tot mai mult timp în fața ecranului, mai ales acum în condițiile în care toată planeta este afectată de pandemie. Siguranța online este un subiect de actualitate, pe care te încurajez să îl abordezi cu copilul tău.

Iată 9 lucruri de care să ții cont:

1. Nu vorbi cu străinii.

 În mediul online toată lumea este o persoană străină, pentru că nu poți fii niciodată sigur cine se ascunde în spatele imaginii și a numelui pe care îl vezi. Dacă cineva te abordează să anunți tot timpul un profesor sau un părinte.

2. Verificați setările pentru siguranță

În funcție de canalul de socializare folosit, pot fi selectate diferite setări preferențiale. Alege cele mai sigure setări pentru a controla tot ceea ce postezi. Caută-ți numele pe Google și vezi ce poze apar, aceea este amprenta digitală pe care o lași. Este ceea ce îți dorești?

3. Ține minte că orice postezi este permanent

Multe persoane cred că dacă șterg o postare ea nu mai poate fi accesată de nimeni, din păcate nu este așa. Oricine poate descărca și salva ce ai postat și folosi mai târziu. Gândește-te dacă peste ani îți va fi confortabil să vadă cineva acel conținut.

4. Folosește parole sigure

O parolă sigură este formată din minimum 8 caractere, litere mari, litere mici, cifre și simboluri. Ea trebuie schimbată o dată la maxim șase luni. Atenție, folosește parole diferite la conturi diferite!

Înscrie-te aici la atelierele lunii mai

5. Nu dezvălui informații personale

Informațiile pot fi accesate de oricine. Așa cum nu vei spune pe stradă unui străin la ce școală te duci sau unde locuiești, nu este uril nici online să postezi aceste informații. Ai dat check-in la o cafenea cu prietenele? Cine poate să vadă și ce poate face cu acea informație?

6. Fii atent la știrile false

Dacă pare prea frumos să fie adevărat, atunci chiar nu este! Verifică o știre întotdeauna pe cel puțin trei situri înainte să te bazezi că este adevărată. Când primești un email de la un expeditor necunoscut, nu da clic pe linkuri și nici nu oferi nici un fel de informații personale. Nici o companie serioasă nu va cere date personale pe email.

7. Fii respectuos

E ușor să scrii ceva când ești în spatele ecranului. Chiar dacă pare că ești singur, la capătul celălalt este o persoană care citește. În ciuda interacțiunilor, ne putem simți foarte singuri în mediile sociale.

8. Ține minte, ce vezi în mediile sociale nu este toată povestea!

Imagine perfectă afișată de persoane pe canalele sociale este doar o imagine, reprezintă ceea ce aleg ei să arate. 

Chiar zilele trecute i-am invitat pe copii la atelierul Ce fac pe net- siguranța online la un exercițiu prin care urmau să caute cât mai multe informații despre mine pe internet. După ce s-au uitat, au căutat, i-am întrebat ce impresie și-au făcut despre mine după ce au văzut informațiile de pe internet, comparat cu felul în care mă cunosc ei. Răspunsul a fost: E mult mai interesant pe internet! 

9. Recunoaște când e timpul să te oprești

Să petreci mult timp online poate avea un impact asupra altor aspecte ale vieții tale, te poate împiedica să faci lucruri pe care ți le dorești cum ar fi: sport, ieșiri cu prietenii sau e necesar să le faci, școală, teme, să citești. Monitorizează cât timp petreci în fața ecranului și propune-ți niște limite. Poți să faci acest lucru cu următoarele aplicații: Freedom, Moment, Zentime, poți să le încerci pe fiecare ca să vezi ce ți se potrivește.

Sursa https://www.itstimetologoff.com/2018/02/01/how-to-stay-safe-online-10-tips-for-teens/

Dacă vrei să te susținem să ajuți copilul să fie în siguranță online, înscrie-l la atelierul Ce fac pe net – siguranța online, care este dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 9-12 ani. Clic pe link pentru înscriere. Vă așteptăm cu drag! 🙂

Lasă un răspuns