Vrei să scapi de crizele de furie ale micului monstru?

Perioada de 3 până la 5 ani, este o perioadă crucială pentru învățarea reglării emoționale. citește despre o metodă de calmare a emoțiilor în cinci pași.

La vârsta de 3-5 ani, copiii încep să:

  • Dezvolte un vocabular mai larg pentru emoții.
  • Identifice propriile emoții și pe cele ale celorlalți.
  • Utilizeze mecanisme de adaptare mai sofisticate, cum ar fi respirația profundă, numărarea și căutarea de ajutor din partea adulților.

Te întrebi cum poți să îți ajuți copilul? O metodă prietenoasă și interactivă, în cinci pași, ar fi să amenajezi cu el un loc în casă pe care membrii familiei să îl folosească pentru calmarea emoțiilor așa zis negative. Ce trebuie să faci?

 

  1. Alege spațiul:

Alege un colț liniștit într-o cameră, de preferință unul pe care îl puteți vedea cu ușurință. Astfel poți să ții sub observație copilul dar îi oferi și spațiu.

  1. Creează o atmosferă plăcută:

Mobilier moale: Folosește un covor sau o saltea moale pentru a sta confortabil. Pot fi și un fotoliu de tip beanbag, perne sau animale de pluș. Alegeți o lumină calmă, folosind o lampă cu întrerupător sau luminițe. Evitați luminile puternice de deasupra capului.

  1. Instrumente senzoriale și de calmare:

WhatsApp Image 2024 03 02 at 16.30.50
Sticluțe pentru calmare construite de copii cu niște ulei, oțet, nisip colorat și sclipici.

Stimulare vizuală: Construiți împreună o jucărie de calmare dintr-un recipient transparent, cu sclipici, nisip colorat sau mărgele de apă care se mișcă încet, oferind o distracție vizuală hipnotizantă. (Găsiți toate materialele la preț accesibil la Pepco)

Jucării tactile: Poți construi cu copilul dintr-un balon umplut cu făină și colorat cu marker un prieten pentru calmare.

Sunete de liniștire: Pune muzică ușoară sau sunete din natură, cum ar fi ploaia sau o apă curgând. 

  1. Activități și articole de confort:

Includeți cărți cu imagini și cărți de colorat, piese de puzzle potrivite vârstei cât și pături și animale de pluș care te îmbracă într-o stare de bine.

  1. Foarte important: implică-ți copilul!

Alege împreună cu cel mic obiecte de calmare și la decorarea a spațiului, încurajând astfel sentimentul de proprietate și făcându-l mai primitor.

Stabiliți așteptări: Explicați-i scopul spațiului și stabiliți reguli de bază pentru utilizarea acestuia, cum ar fi folosirea unui instrument de calmare înainte de a vorbi.

Fiți pozitivi: Introduceți colțul de calmare în mod pozitiv, asociindu-l cu relaxarea și autoreglarea, nu cu pedeapsa.

Ține minte că aceste idei sunt general valabile. Personalizează colțul în funcție de preferințele și nevoile unice ale copilului tău. Observă ce funcționează cel mai bine pentru familia voastră!

Îți sunt folositoare informațiile din articol? Distribuie-l să se bucure cât mai multe persoane de posibilitatea de a crește copii care știu să își gestioneze emoțiile. Pentru mai multe idei personalizate, abonează-te două săptămâni gratuit la consiliere de parenting.

VREAU ABONAMENTUL GRATUIT!

 

Lasă un răspuns