Cât te implici în viața de familie? – 9 răspunsuri de la Mihai, inginer specialist automotive

Azi îl cunoaștem pe Mihai, tatăl Alisei și inginer! Mihai este un specialist dedicat carierei, însă se și bucură de experiența de tată, pentru care alocă majoritatea timpului liber. Mulțumesc Mihai pentru deschidere și disponibilitatea de a împărtăși din trăirile tale.

Timpul tuturor e limitat. În fiecare moment este nevoie să analizăm ce este important pentru noi și pentru ce îl alocăm cu prioritate.

Citește și ce ne spune Claudiu, șef de departament logistic și tată de doi copii, Luna și Paul

Cum își împarte Mihai timpul între nevoile personale, viața de familie și serviciu?

1. Câți copii ai, ce vârstă au și cum îi cheamă?

Mihai: Am un copil, pe Alisa și are 10 ani.

2. Care sunt cele mai mari bucurii pe care le trăiești ca tată?

Mihai: Faptul ca o văd crescând și văd cum evoluează la fiecare pas, din bine în mai bine.

3. Cum petreci timp cu copilul/copiii, de exemplu sport afară sau jocuri în casă?

Mihai: Timpul petrecut este felurit, de la jocurile simple în casă, la timpul petrecut în natură, iar cea mai tare aventură a fost să o învăț să meargă pe bicicletă.

4. Cât de des te joci cu copilul/copiii și cum faci să prioritizezi acest lucru în program?

Mihai: Ne jucăm destul de des, iar când e vorba de o muncă, o transformăm tot în joacă, astfel încât să învețe în modul acesta cât mai multe lucruri.

5. Când și cât de des îți faci timp liber pentru tine și cât de important este pentru tine acest lucru?

Mihai: De obicei timpul pentru mine este seara, după ce o pun pe Alisa la somn.

6. Cât timp aloci pentru partenera de viață și când reușești să petreceți timp de calitate împreună? Ce lucruri faine faceți?(dă un exemplu, ajută-ți partenerii de suferință cu idei de activități – împreună reușim să satisfacem nevoia de surpriză a doamnelor )

Mihai: Aloc destul de puțin timp pentru ea, dar timpul petrecut împreună îl facem ori în excursii în alte țări, city break-uri, shopping și filme. În ultimii 2 ani timpul petrecut împreună a fost construirea unei case.

7. Ce sacrificii ai făcut pentru a fi prezent în viața copiilor tăi? La ce ai ales să renunți din ce făceai înainte să fii tată?

Mihai: Am renunțat la ieșirile zilnice în oraș și la cluburi, nu mă mai uit la filme/seriale, doar rar, și am rarit întâlnirile cu prietenii, mai ales cu cei care nu au copii.

8. Unde te ascunzi ca să nu te vadă copilul că mănânci ceva bun? 

Mihai: Niciodată nu m-am ascuns, deoarece Alisa e suficient de responsabilă să știe să nu abuzeze de „micile plăceri ale vieții”.

9. Ce sfat le-ai da altor tați cu privire la relația cu copiii?

Mihai: Implicați-vă în creșterea copiilor, responsabilizați-i, învățați-i cât mai multe sporturi, faceți activități împreună și mai ales arătați-le că sunteți mândri de ei. Cea mai mare satisfacție e când vă ia în brațe și vă spune că vă iubește!

Ce am învățat eu de la Mihai? Timpul cu partenera poate să ia diferite forme. Nu trebuie să fie neapărat acea întâlnire romantică pe care o admirăm în filme. Construirea unei case împreună împlinește și ea nevoia de atenție și conectare.

Citește și despre ce spun mamele: Ești mamă activă și nu știi cum să te organizezi?

Despre Oana Cojuhovschi

mockup2 1 edited

Scriu această serie de articole în speranța că vor ajuta tații și mamele, care se împart între familie și serviciu. Pe blog și în cartea pe care o public în septembrie – Din sala de ședințe la locul de joacă, ghidul femeii educate pentru a excela ca profesionist și mamă -, găsești idei și informații despre cum să te organizezi cu serviciul și acasă, pentru a avea o experiență pozitivă, în ambele planuri.

Pe parte de consultanță lucrez cu companiile în a dezvolta o cultură organizațională parenting friendly. Compania la care lucrezi e prietenoasă cu angajații părinți? Du-te la HR, povestește-le despre mine și încruajează-i să faceți evaluarea. Rezultatul va duce la și mai multe beneficii pentru tine cât și pentru companie. Programează o întâlnire de consultanță gratuită aici!

 

Lasă un răspuns