În relațiile profesionale, comunicarea clară și deschisă joacă un rol foarte important, nu numai pentru business dar și pentru sănătatea noastră mentală.

Înțeleg că, atunci când trimit un mesaj către un contact rece – o persoană care nu mă cunoaște – este posibil să nu primesc răspuns. Mai fac și eu asta din când în când. Dar lucrurile se schimbă atunci când am avut deja o întâlnire, am discutat și, ulterior, trimit un e-mail cu o propunere clară de colaborare. Aici intervine așteptarea: ca partenerul să dea un semn.
Un răspuns poate fi simplu: „Am primit e-mail-ul, revin cu un răspuns în data de”, „Am primit e-mail-ul, revin către tine peste o lună” sau „Acum nu avem proiecte pe tema asta, dar poți reveni peste șase luni”. Aceste mesaje sunt simple dar cu un impact mare asupra flowului de lucru al celor doi parteneri de discuție.
De ce recomand o comunicare clară?
- Pace mentală pentru ambele părți
Comunicarea clară și setarea așteptărilor ajută ambele părți să-și organizeze mai bine prioritățile. Atunci când ai confirmarea unei acțiuni sau a unei întârzieri, îți poți elibera mintea de grija respectivului subiect până la momentul stabilit. Acest lucru reduce stresul și creează un flux de lucru mai eficient. - Evitarea acumulării de stres
Când un mesaj rămâne fără răspuns, subiectul revine constant în mintea ta ca o sarcină neterminată. Acest tip de presiune contribuie treptat la oboseală și, pe termen lung, poate duce la burnout. Un simplu răspuns clarifică situația și elimină acest cerc vicios. - Construirea încrederii și respectului reciproc
Partenerii care comunică deschis și respectă așteptările stabilite demonstrează că își prețuiesc relația profesională. O colaborare bazată pe încredere și respect are șanse mai mari să fie sustenabilă pe termen lung.
Comunicarea clară și respectarea așteptărilor sunt baza unui parteneriat pe termen lung. Dăruind claritate, oferim și primim respect și astfel construim relații profesionale armonioase și sustenabile.
Aceeași abordare poate fi aplicată și în cadrul companiilor, mai ales când vorbim despre angajații părinți. Parenting Friendly Organization își propune să sprijine companiile să construiască un mediu de lucru echilibrat, unde sănătatea mentală și claritatea comunicării sunt priorități.

Care sunt practicile tale cu privire la comunicarea de business? Scrie-mi și hai să împărtășim idei! Pentru ateliere de management empatic și programe de reintegrare sau consiliere dedicate părinților care revin din CIC, contactează-mă. Hai să lucrăm împreună pentru a construi un mediu de lucru care sprijină cu adevărat oamenii!
Ai pălărie de lider de oameni sau profesionist HR? Parenting-Friendly Organization este un proiect destinat acelor companii care vor să își susțină și să valorifice angajații în toate rolurile pe care le ocupă, să fie bine atât la serviciu, cât și acasă. Te invit să explorăm împreună cum putem face echipele mai incluzive și cum putem integra acest echilibru valoros în cultura organizațională.
📩 Dacă vrei să discutăm despre cum să îmbunătățim comunicarea și sprijinul în compania ta, contactează-mă!