5 strategii pentru susținerea angajaților părinți, cu Aurelia Florea, Miele Tehnica

Ce strategie să folosești ca să fii un „Employer of Choice” și nu doar un „Employer of Cash” – ne va împărtăși doamna, Aurelia Florea, Director Dezvoltare Organizațională și Experiența Angajaților, Miele Tehnica Brașov.
Aura, coordonează activități strategice de resurse umane și transformare organizațională. Cu peste 25 de ani de experiență, ea promovează o cultură bazată pe încredere, transparență și grijă față de angajați.

Aura Florea

Pentru echipa Miele Tehnica Brașov, este important să gândească global, dar să acționeze local, astfel încât să rămână un partener de încredere pentru grup. În cei 16 ani de prezență în România, Miele s-a dezvoltat sustenabil, iar în 2024, în cadrul strategiei de creștere Pioneering 4/8, și-a extins activitatea prin diversificarea competențelor, deschiderea unei noi unități de producție și dezvoltarea unor noi echipe în aria Software Technology.
Pentru a susține această creștere, am implementat programul local ART HR (Attract; Retain; Train), prin acțiuni punctuale și de impact care contribuie la consolidarea statutului de Employer of Choice și la crearea de experiențe de tip MAGIC (Meaning, Autonomy, Growing, Impact, Connect). ART HR asigură continuitatea, stabilitatea și consolidarea poziției de angajator preferat pe piața muncii din România și susține strategia noastră de dezvoltare.

Strategii pentru un mediu de lucru prietenos cu părinții

Coordonați activități strategice de resurse umane și transformare organizațională, pentru biroul administrativ cât și producție, fiecare cu nevoi și așteptări diferite. Care este strategia dvs. pentru a crea beneficii adaptate fiecărui tip de angajat, în special pentru cei care sunt și părinți?
Aurelia Florea: Atunci când trebuie să gândim strategii care să motiveze și să satisfacă nevoile colegilor noștri, fie că lucrează în aria de producție sau în aria de Software Technology (Development Center & Servicii Globale de IT), este mereu o provocare. Însă, cu puțină creativitate și implicarea colegilor care sunt direct beneficiari, se poate!
Așa a apărut programul nostru intern „Am grijă, îmi pasă”, care oferă un beneficiu flexibil pentru fiecare angajat.
Fiecare coleg primește anual un buget personal pe care îl poate folosi pentru diverse categorii: prevenție și relaxare (masaj terapeutic, kineto-terapie, piscină), sănătate (pachet medical pentru aparținători, echipamente ergonomice de birou) și educație (creșă, grădiniță, after-school, tabere pentru copii, cursuri de dezvoltare personală, taxe educaționale).

Sprijin pentru părinți în mediul industrial

În fabrică, unde munca de acasă sau flexibilitatea programului nu sunt opțiuni, ce inițiative implementați pentru a sprijini angajații părinți să își gestioneze mai ușor responsabilitățile familiale și profesionale?
Aurelia Florea: Chiar dacă nu putem oferi munca de acasă pentru angajații din fabrică, venim în sprijinul lor prin mai multe inițiative, precum numărul extins de zile de concediu față de cele legale, premii de fidelitate sub formă de produse Miele și cont de timp flexibil, care permite o mai bună gestionare a orelor de lucru.

Adaptabilitate în funcție de industrie

Din perspectiva experienței dvs., ce practici din Miele Tehnica credeți că ar putea fi aplicate cu succes și în alte industrii, precum retail sau construcții, pentru a susține părinții angajați?
Aurelia Florea: Cred că fiecare industrie poate adapta practici simple, dar eficiente, care să sprijine părinții. De exemplu, în Miele am implementat evenimentul „Happy Birthday”, prin care sărbătorim colegii cu prăjituri, felicitări și carduri cadou, program de lucru flexibil acolo unde este posibil, inclusiv în fabrică, și implicarea angajaților în deciziile organizaționale, prin sondaje regulate și inițiative de îmbunătățire a condițiilor de muncă.

Rolul angajatorului în echilibrul muncă-viață personală

Cum vedeți evoluția politicilor Parenting Friendly în industria dvs.? Care considerați că este rolul unui angajator în crearea unui echilibru sănătos între viața profesională și cea personală pentru părinți?
Aurelia Florea: În Miele avem un principiu clar: să ne facem treaba în timpul programului de lucru, astfel încât angajații să își poată dedica timpul liber familiei. Nu încurajăm orele suplimentare și încercăm să creăm un mediu în care echilibrul între muncă și viața personală este respectat. Un angajator trebuie să asigure respect, claritate în așteptări și obiective, contexte de dezvoltare profesională și personală și transparență în comunicare.

Miele Tehnica Brașov demonstrează că o cultură organizațională sănătoasă și incluzivă nu este doar un concept, ci o realitate care poate fi construită prin strategii bine gândite și adaptate fiecărui tip de angajat. Prin inițiative precum „Am grijă, îmi pasă” sau programele de fidelizare, compania reușește să creeze un mediu în care părinții angajați sunt sprijiniți, iar echilibrul muncă-viață personală devine o prioritate.
Mulțumim doamnei, Aurelia Florea și echipei Miele Tehnica, pentru acest interviu și pentru deschiderea de a împărtăși bune practici care pot inspira și alte organizații să devină mai prietenoase cu părinții.

WhatsApp Image 2024 08 12 at 15.52.46

Ai pălărie de lider de oameni sau profesionist HR? Parenting-Friendly Organization este un proiect destinat acelor companii care vor să își susțină și să valorifice angajații în toate rolurile pe care le ocupă, să fie bine atât la serviciu, cât și acasă. Te invit să explorăm împreună cum putem face echipele mai incluzive și cum putem integra acest echilibru valoros în cultura organizațională.

Dacă vrei să aduci această abordare și în compania ta, hai să discutăm despre cum putem construi programe care sprijină angajații părinți. De asemenea, te încurajez să descoperi mai multe idei și perspective în cartea mea, Din sala de ședințe la locul de joacă. Contactează-mă pentru a explora soluții personalizate pentru organizația ta!

Lasă un răspuns