Pubertatea la băieți

Adolescența este cea mai importantă perioadă din viața unei persoane deoarece în această perioadă începe să se contureze personalitatea pe care o să o aibă și la vârsta de adult. Din păcate nu există o rețetă ideală prin care ne putem pregăti însă să ne informăm despre schimbările fiziologice și emoționale care au loc în această perioadă, ne poate ajuta să înțelegem și să acceptăm mai ușor tot ceea ce se întâmplă cu noi.

Iată câteva întrebări și răspunsuri despre ce am putea să le spunem băieților cu privire la schimbările prin care trec în perioada adolescenței:

Cum te pregătești pentru adolescență?

  • Nu uita că părinții tăi sunt cei care vor fi alături de tine toată viața.
  • De fiecare dată când ai de îndeplinit o sarcină, dă mai mult decât se așteaptă.
  • Cu cât absorbi mai multe informații cu atât vei ști mai multe și te vei bucura să împărtășești.
  • Evită să te întristezi atunci când ceilalți spun lucruri rele despre tine.
  • Amintește-ți mereu cei 3 R: Respect pentru sine, Respect pentru ceilalți și Responsabilitate.
  • Fă lucrurile până la sfârșitul lor.
  • Nu lăsa o mică ceartă să strice o mare prietenie.
  • Când ai făcut o greșeală, recunoaște imediat și fă ce trebuie ca să o corectezi.
  • Citește mai multe cârți și uită-te mai puțin la TV.
  • Întreabă-te mereu: „Cine sunt eu?”

De ce crește părul pe corp?

Oameni au păr pentru că fac parte din ordinul mamiferelor, deși suntem specia cu cel mai puțin păr pe corp. Motivul pentru care nu mai avem la fel de mult ca oamenii din preistorie este datorită paraziților care se dezvoltau în blană, iar diminuarea părului a fost ca și o adaptare la stilul de viață. Părul pe care îl avem în prezent are de obicei rol protector, cum ar fi sprâncenele care împiedică transpirația de pe frunte să intre în ochi.

Transpirația începe să își schimbe mirosul. De ce ?

O dată cu apariția pubertății, care începe de la vârsta de aproximativ 8 – 10 ani, activitatea hormonală devine mai intensă și atunci organismul nostru elimină mai multe toxine din corp, chiar și prin transpirație. De aceea începând cu această vârstă este recomandat să ne spălăm mai des, de fiecare dată când facem efort fizic sau transpirăm și să folosim un antiperspirant potrivit vârstei.

De ce sunt trist și apoi vesel?

Schimbările de dispoziție apar și la fete și la băieți și se datorează hormonilor care în perioada de pubertate au o activitate mai intensă. Datorită hormonilor organismul nostru reacționează la diverși stimuli dar putem trăi și emoții confuze.

Ce sunt hormonii? Ce fac hormonii?

Hormonii sunt produsul unor glande (sau alte organe din corp) de obicei sub formă lichidă, care au rolul de a transmite diferite informații în organism, circulând o dată cu sângele. De exemplu, anumiți hormoni le spun organismului că este momentul să creștem în înălțime sau să ne îngrășăm, alții ne fac triști sau fericiți și tot așa.

De ce unii băieți cresc înalți?

Modul cum ne dezvoltăm ține de moștenirea caracteristicilor genetice  de la părinți (cum arată ei), de activitatea fizică pe care o avem (baschetul poate ajuta la creșterea înălțimii) și de alimentația din copilărie. Băieții au tendința de a fi mai înalți, pentru că așa a fost de la începutul oamenilor, însă nu este o regulă pentru fiecare.

De ce băieții au vocea ciudată?

În perioada de creștere și dezvoltare care se mai numește pubertate, o dată cu dezvoltarea corpului crește și laringele. Acesta face parte din sistemul de respirație și participă și la vorbire prin corzile vocale, iar pentru că suntem în dezvoltare și pentru că băieți au „mărul lui Adam” (formațiunea proeminentă de pe gât) acesta presează pe corzile vocale scoțând sunete puțin „dezacordate”.

Ce este diferit între fete și băieți?

Există foarte multe diferențe între fete și băieți, dar în același timp și asemănări. Pe lângă deosebirile fizice, fetele au corpul construit pentru a putea naște într-o zi, iar băieții au corpul construit pentru a a ajuta la conceperea unei sarcini. Alte diferențe fizice apar mai vizibile la pubertate, pentru că fetele se dezvoltă mai devreme decât băieții, dar aceștia recuperează pe parcurs. Despre diferențele psihice putem spune multe însă ele depind foarte mult de educația, preferințele și dezvoltarea fiecăruia.

Dacă v-am stârnit curiozitatea vă invit să descoperiți și să vă înscrieți la atelierele organizate de asociație, găsiți programul aici.

Luna noiembrie este dedicată explorării mediului online, sau ”Ce fac pe net?” Citiți mai multe despre siguranța în mediul online aici. Luna decembrie va aborda subiectul Știința corpului.

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților necesare pentru viață sau sport, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre.

Lasă un răspuns